Uncategorized
StoryEditor

Udruga Franak: Predložit ćemo da banke moraju ponuditi nagodbe svim oštećenicima

09. Lipanj 2019.

Još su četiri dana do zastare potraživanja preplaćenih kamata u švicarskim francima. Podsjećajući na to da zastara nastupa u četvrtak, 13. lipnja, Udruga Franak u svom priopćenju donosi vijest da je splitski općinski sud presudio da Addiko Bank d.d. mora vratiti jednom potrošaču 138.000 kuna preplaćenih kamata plus pripadajuće zatezne kamate iz konvertiranoga kredita. Sutkinja Sonja Meštrović odbila je čak uspoređivati efekt konverzije s iznosima preplaćenih kamata.

Iz Udruge tvrde da je tom presudom još više proširena pozitivna prvostupanjska sudska praksa, u kojoj imamo već nekoliko varijanti obrazloženja zbog čega konverzija nije zapreka za isplatu preplaćenih iznosa iz CHF kredita, te očekuju da će Vrhovni sud svakako u jednome trenutku odlučiti koja je praksa relevantna, i koja obrazloženja su adekvatna za utvrđenje iznosa koji se moraju isplatiti oštećenim CHF dužnicima.

Iz Udruge objašnjavaju da nakon što nastupi zastara potraživanja za preplaćene kamate (13. lipnja) do kraja srpnja slijedi odluka Vrhovnoga suda o revizijama banaka koja će, kako tvrde, biti presudna za nastavak slučaja franak, a Udruga Franak će u skladu s odlukom Vrhovnoga suda pokrenuti nove aktivnosti vezane za pomoć svojim članovima u privatnim sudskim postupcima.

Udruga Franak predložit će Vladi da se na temelju kolektivne sudske presude izradi zakonsko rješenje s obvezujućim nalogom bankama da ponude nagodbe svim oštećenicima u slučaju franak, uz propisanu metodologiju za utvrđivanje preplaćenih iznosa. Time bi se, tvrde, ‘vratilo preko 10 milijardi otetih kuna potrošačima, što bi pozitivno utjecalo i na čitavo gospodarstvo te bi se poslalo jasnu poruku da nitko ne smije pljačkati nekažnjeno hrvatske državljane‘, stoji u priopćenju Udruge Franak.

24. travanj 2024 06:05