Zeleno i digitalno
StoryEditor

Adris grupa i ENCRO u vlasništvu obitelji Ćurković zajednički ulažu u obnovljive izvore energije

19. Listopad 2023.
Adris grupa

Adris grupa i grupacija ENCRO potpisale su ugovor o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi.

Kako je naznačeno u ugovoru, svaka tvrtka raspolagat će s pedeset posto udjela u četiri projektna društva koja razvijaju šest projekata proizvodnje električne energije, jednu vjetroelektranu i pet sunčanih elektrana, ukupne priključne snage od 122,3 MW, odnosno 141,8 MW instalirane snage.

Riječ je o dobro uravnoteženom proizvodnom portfelju zelene energije - sunca i vjetra, usklađenim s potrebama Adrisovih tvrtki. Prva proizvodnja iz sunčanih elektrana očekuje se krajem 2024. godine, a iz vjetroelektrane početkom 2025. godine.

Ovim ulaganjem u obnovljive izvore energije, Adris grupa nastavlja sa snažnim investicijskim ciklusom, vrijednim više od 500 milijuna eura. Osim ulaganja u postojeće poslove - turizam, osiguranje i zdravu hranu - ulaganjem u energiju, Adris širi svoj proizvodni portfelj, čime dugoročno zadovoljava i svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora, te osigurava dugoročnu stabilnost i održivost svoga poslovnog sustava, stoji u priopćenju.

- Uz daljnju diverzifikaciju Adrisovih ulaganja, ovim poslom osigurali smo samodostatnost i dugoročno zadovoljenje gotovo u potpunosti vlastitih potreba za energijom. Sami ćemo proizvoditi energiju iz održivih izvora dostatnu za opskrbu cijelog sustava. U doba izrazitih geopolitičkih nestabilnosti te posljedično neizvjesnosti opskrbe i cijena energenata, ovime Adris grupa povećava otpornost na vanjske šokove te jača održivost poslovnog sustava u cjelini. Pitanje redovite opskrbe energijom po stabilnim i predvidljivim cijenama danas nije samo pitanje profitabilnosti posla već i pitanje od strateškog značaja za Grupu. Ne manje važno, a u kontekstu globalnih kretanja vezanih uz ESG, ovim ulaganjem Adris se svrstava u red lidera zelene tranzicije u regiji - istaknuo je Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe.

Kao osnivač tvrtke Encro naveden je Iljko Ćurić, a kao predsjednik uprave Tomislav Ćurković, zet i sin nekadašnjeg direktora HEP-a Ante Ćurkovića, koji je zbog količine ulaganja u vjetroelektrane u Hrvatskoj u medijima nazvan ‘kraljem vjetra‘.

Prema pisanju medija, do 2022. godine trećina poticaja koja su isplaćivana iz HROTE-a proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora pripalo je tvrtkama u vlasništvu i suvlasništvu obitelji Ćurković.

Obitelj Ćurković/Ćurić ranije je ušla i u partnerstvo s fondom Taaleri Energia SolarWind II za projekte dviju kopnenih vjetroelektrana u zadarskoj regiji. 

25. travanj 2024 05:48