Zeleno i digitalno
StoryEditor

Nakon pandemijskih godina, ESG ulaganja u velikom padu

22. Prosinac 2023.
šuma, ugljična kompenzacija, ugljični offset

Ulaganje u održive fondove, ili ESG fondove doživjelo je nagli pad u 2023. godini. Nakon pandemijskh godina kada je ulaganje u ESG bilo na vrhuncu, stiglo je naglo otrježnjenje zbog političkih kontroverzi i zabrinutosti oko ‘greenwashinga‘, piše Reuters.

Za procvat 2020. i 2021. godine zaslužne su niske cijene nafte koje su potaknule ulagače da se  diverzificiraju izvan fosilnih goriva. Međutim, ova ulaganja pala su u nemilost 2022. godine kada su cijene energije naglo skočile.

Na globalnoj razini, fondovi klasificirani kao ‘odgovorno ulaganje‘ zabilježili su 68 milijardi dolara neto novih depozita u 2023. do 30. studenog. To je veliki pad sa 158 milijardi dolara za cijelu 2022. i s 558 milijardi dolara za cijelu 2021.

Uspješnost fondova često je bila bolja od šireg tržišta, potaknuta njihovom velikom izloženošću tehnološkim dionicama, uključujući neke od ‘7 veličanstvenih‘ poput Applea i Alphabeta, koji su u posljednjih nekoliko mjeseci ojačali kada su Federalne rezerve nagovijestile kraj podizanja kamatnih stopa.

Dow Jonesov svjetski indeks održivosti imao je ukupni povrat od 21,7 posto od početka godine dok je podskup S&P Global Broad Market Indeks koji je usmjeren na održivost imao ukupni povrat od 17 posto.

Pad i u Europi

U 2022. taj je indeks održivosti također bio bolji od šireg tržišta, čak i dok su ulagači gubili novac. Imao je ukupni povrat od negativnih 15,6 posto,  dok je široki indeks imao ukupni povrat od negativnih 20 posto.

Ukupna imovina ‘odgovornog‘ fonda iznosila je 2,56 bilijuna dolara od 30. studenog, što je porast u odnosu na 2,35 bilijuna dolara na kraju 2022., prema LSEG Lipperu. Isključujući odgovorne fondove, sva druga imovina globalnih fondova iznosila je 30. studenoga 52,6 trilijuna dolara, nakon bilježenja neto priljeva od 1,1 trilijuna dolara tijekom godine. Odgovorni fondovi ove su godine još uvijek nadmašili druge fondove u privlačenju neto novih depozita u odnosu na njihov ukupni rast imovine.

Priljevi su bili skromni ove godine i u Europi, koja čini oko 80 posto održive imovine na globalnoj razini. Američki održivi fondovi pretrpjeli su odljeve od 10 milijardi dolara do studenog, uglavnom vezane uz odluku BlackRocka da ukloni ESG fond iz ciljanog portfelja fondova.

24. travanj 2024 13:49