Zeleno i digitalno
StoryEditor

Pad potražnje za toplinskim pumpama na europskom tržištu, u Hrvatskoj stabilno

06. Ožujak 2024.
Dizalica toplinefoto Shutterstock
piše: Lucija Obajdin

Europska industrija toplinskih pumpi suočena je s nedostatkom zainteresiranih kupaca te je primorana smanjiti ili privremeno zamrznuti tri tisuće poslova vezanih uz investicije koje prate kapacitet proizvodnje koji je premašio rast potražnje. 

Jozefien Vanbecelaere, vodeća osoba EU poslovanja u Europskom udruženju toplinskih pumpi (EHPA), izjavila je za medije da je u 2023. prodaja pala po prvi put u proteklih 15 godina. Industrijsko udruženje EHPA krivi političku nesigurnost kao i pad cijene plina. Potražnja za toplinskim pumpama pada, odnosno raste, ovisno o cijeni prirodnog plina i struje.

Prema podacima EHPA, prodaja u 14 zemalja, koje predstavljaju 90 posto europskog tržišta, pala je za pet u 2023. u usporedbi s 2022., s 2,77 milijuna na 2,64 milijuna. Pad prodaje posebno je izražen u Poljskoj (46 posto), Finskoj (42 posto) i Italiji (32 posto). 

Toplinske pumpe, koje su ujedno i skuplje, operiraju tri puta učinkovitije nego bojleri na prirodni plin. Ipak, njihova veća efikasnost blijedi u usporedbi s daleko jeftinijim cijenama plina u Europi. Od veljače, plin se prodaje za manje od 30 eura po megavatsatu (MWh), što za potrošačke džepove znači cijenu između 60 do 80 eura po MWh. Cijene struje ipak iznose oko 300 eura po MWh. 

Ono što sustav dizalica topline čini primamljivima je činjenica da su moderno, ekološko i štedljivo rješenje za potrebe centralnog grijanja stambenih objekata i pripremu potrošne tople vode. Osnovne prednosti su komfor u korištenju jer je jedini energent električna energija pa nema potrebe za bilo kakvim dodatnim aktivnostima kao što su punjenje peći ili skladištenje goriva. Također, mogu i hladiti pa nema potrebe za dodatnom investicijom u odvojen sustav hlađenja. Toplinske pumpe upravljaju se putem mobilnih aplikacija, smanjuju izdatke za energiju i dugoročno reduciraju emisije CO2. 

Japanski proizvođač Daikin ukinuo je 500 radnih mjesta u Belgiji. Vaillant, njemački proizvođač toplinskih pumpi, odlučio je smanjiti radne sate za stotinu svojih radnika. Sličnim taktikama poslužili su se i francuski proizvođači.

Smanjenje potpora za dizalice topline

EPHA nema podatke za Hrvatsku, ali Dalibor Borovička, direktor tvrtke Daikin Hrvatska, navodi da je potražnja za dizalicama topline u Hrvatskoj stabilna u usporedbi s 2022. i 2023. godinom. Nakon četverogodišnjeg eksponencijalnog rasta, trend rasta se ustabilio na godišnjoj razini, kao i u usporedni mjesec za mjesec. Također, primjetan je trend dužeg izvođenja projekata uslijed nedostatka kvalificirane radne snage u građevinskom sektoru. Što se tiče potražnje od strane krajnjih kupaca za vlastito korištenje, primjetan je porast uslijed najavljenih subvencija od FZOEU za poboljšanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća.

image

Dalibor Borovička, Daikin

foto

Toplinske pumpe ključne su za europske napore da smanje korištenje prirodnog plina iz razloga što rade na ambijentalni zrak koji nije kontaminiran sa zagađivačima koji nastaju u zraku te služe kao alternativa plinskom grijanju. Gospodarski izgledi bili su puno bolji za dizalice topline u protekle dvije godine.

EU je najavio svoj Green Deal 2019., nakon čega su 2022. uslijedili planovi REPowerEU za brzo okončanje ovisnosti o ruskom plinu. Zadnjih nekoliko godina tržište dizalica topline, potaknuto skokovitim cijenama plina, nesigurnom opskrbom plinom i državnim poticajima u određenim zemljama, značajno je poraslo. Međutim, nedavno je nekoliko čimbenika zaustavilo rast potražnje. Cijene plina vratile su se na vrlo niske razine i time smanjile financijski poticaj za prelazak na održivo grijanje. Visoka inflacija i više kamatne stope smanjile su kupovnu moć i rezultirale kašnjenjem investicija u građevinskom sektoru.

U 2023. nekoliko je vlada smanjilo mjere potpore za dizalice topline. Iako EU ima jasan plan kako grijanje učiniti održivijim, s dizalicom topline kao ključnim igračem, put do ove velike tranzicije nije jednostavan. Krajem prosinca 2023. Europska komisija odlučila je odgoditi svoj akcijski plan za dizalice topline nakon izbora u Europskoj uniji, što će sigurno znatno odgoditi prihvaćanje tehnologije čistog grijanja. Unatoč izjavi da želi ubrzati uvođenje dizalica topline i unatoč podsjećanju država članica na važnost veće ambicije, Europska komisija je stisnula kočnicu.

- I dalje smo uvjereni u značajan potencijal dizalica topline, a mjeru smanjenja njihove proizvodnje smatramo privremenom intervencijom - smatra Borovička. 

25. travanj 2024 12:13