Zeleno i digitalno
StoryEditor

Pametna tehnologija postaje ključna za spašavanje prirode od katastrofa u budućnosti

21. Listopad 2023.

Nevjerojatne su mogućnosti tehnologije i trebali ih više koristiti da očuvamo prirodu. Ovako bismo ukratko mogli predstaviti glavnu poruku poslanu na predstavljanju inovativnog rješenja za rano otkrivanje požara koje je ovog tjedna održano na Cipru.

Naime, globalna kompanija Huawei je u suradnji sa mobilnim operaterom Cyta i startupom Probotek predstavila implementaciju sustava za ranu detekciju požara kojim doprinose rješavaju problem šumskih požara koji su posljednjih godina sve češći u Europi.

Dio je to Huaweijevog okvira ‘Smart & Green Village‘, a projekt ima za cilj proširiti bežičnu širokopojasnu pokrivenost i povezanost, poboljšati digitalne mogućnosti, integrirati digitalno planiranje državnih odjela, razviti inovativne aplikacije i modele, postići digitalnu i zelenu transformaciju u ruralnim područjima te omogućiti stanovnicima pristup praktičnim i praktičnim digitalnim uslugama.

Inovativno rješenje

Kako sve ovo funkcionira? Spomenuti sustav za otkrivanje požara temelji se na radu dronova kojima se upravlja putem 5G veze i umjetnom inteligencijom (AI) temeljenoj na oblaku što omogućuje analizu videa u stvarnom vremenu. To olakšava brzu identifikaciju dima ili vatre što ujedno omoguće i brzo djelovanje.

Kako je demonstrirano na predstavljanju u sklopu kojeg je pokrenut lažni požar, videozapisi koje prenosi dron uz pomoć algoritma precizno su identificirali požar i definirali njegovu lokaciju. Čim se otkrije požar, sustav šalje SMS, e-mail ili pozivom informira nadležnu osobu.

Dio sustava bi uskoro trebale postati i punionice za dronove na rubovima šuma koji bi im omogućili automatsko polijetanje, slijetanje i punjenje. Također, u budućnosti se planira testiranje naprednijih dronova koji bi mogli nositi posebne kugle kojima se odmah gasi ili barem ublažava požar već u početnoj fazi.

image
foto

Važnost mogućnosti tehnologije  

No, projekt na Cipru nije prvi takav Huaweijev projekt. Kako je objasnio potpredsjednik Huaweia za srednju i istočnu Europu i nordijsku regiju Radoslaw Kedzia, ovaj se projekt nadovezuje se grčki projekt koji je uspješno proveden 2022. godine u šumi Syggros u Kifissiji. No, za razliku od tamošnjeg projekta u kojem se komunikacija oslanjala na posredničke uređaje, ova nova tehnologija omogućava izravnu povezanost i komunikaciju s dronom s bilo kojeg mjesta u svijetu preko 5G, što predstavlja značajan napredak.

Ovakva rješenja su nevjerojatno važna za sprječavanje katastrofa u budućnosti, a upravo su ljudi i okoliš oni koji bi trebali najviše profitirati od pametne tehnologije koja im mora olakšati i poboljšati život, smatra Kedzia.

– Tehnologija može pomoći oko izazova s kojima se svijet danas susreće. Smatramo da su klimatske promjene najveći izazov s kojim s trenutno suočavamo – zbog njih su vrste pred izumiranjem, događaju se prirodne katastrofe, imaju negativan utjecaj na ekonomiju i društvo… Vjerujem da ne postoji bolji način da se suočimo s tim izazovima od toga da iskoristimo mogućnosti tehnologije. Tehnologija ne bi trebala biti suprotstavljena prirodi, umjesto toga trebala bi biti joj pomagati – istaknuo je Kedzia te dodao da je, gledajući mogućnosti tehnoloških rješenja danas, uvjeren da smo korak bliže tome da planet učinimo sigurnijim i zelenijim.  

image

Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huaweia za srednju i istočnu Europu i nordijsku regiju

foto

Važnost očuvanja prirode

Inače, sredozemne zemlje, uključujući Cipar, ove su godine imale intenzivnu sezonu požara ove godine. Grčka je pretrpjela najrazorniji požar koji se ikada dogodio u Europskoj uniji.

Prema Europskom informacijskom sustavu o šumskim požarima, više od 52 tisuće hektara zemlje uništeno je šumskim požarima u Grčkoj ove godine što premašuje godišnji prosjek od 43 tisuća hektara koji zadržan između 2006. i 2022. godine.

Sve ovo izuzetno je alarmantno jer požari ostavljaju niz štetnih posljedica za prirodu i bioraznolikost, ljude i gospodarstvo – posebno u vremenima kada se više nego ikad borimo za očuvanje prirode.  

Upravo zato je važno spojiti tehnologiju i ljude kako bi se osigurala bolja budućnost, istaknuo je direktor startupa Probotek George Delaportas na panelu održanom u sklopu predstavljanja.

– Ovakve tehnologije nam mogu spasiti budućnost – rekao je Deportas te dodao kako sve ovo ne možemo postići samostalno, već je za budućnost važna suradnja oko tehnoloških rješenja.

S time se složio i Kedzia koji je dodao da Huawei kao globalna kompanija nastoji uklopiti lokalne zajednice u svoj rad, no dok oni razvijaju platformu koja nudi mogućnosti i rješenja, lokalne vlade su te koje mogu to primijeniti.

Pa ono što je sigurno: ovakvih rješenja treba više, a poslovanja tvrtki općenito bi se trebala još više usmjeriti na očuvanje prirode. U tom smislu ESG konzultantica Anna Vetter zaključila je da će već od iduće godine kompanije u EU odgovarati potpuno novom okviru održivosti što će od njih zahtijevati veliki trud, a najvažnija će biti transparentnost i akcije koje dolaze nakon ispunjavanja svih regulativa.

 

27. travanj 2024 04:18