Zeleno i digitalno
StoryEditor

Rezervirano svih 15 milijuna poticaja za električne automobile

22. Travanj 2024.
električni automobili, punionice, punionice za el vozila
Uz poticaje Fonda, na ceste stiže 1.629 novih energetski učinkovitih osobnih automobila

Na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stigao je 2.241 zahtjev za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila te je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura privremeno zatvoren, izvijestili su u ponedjeljak iz Fonda.

- U Hrvatskoj interes za električna vozila konstantno raste - ocjenjuju iz Fonda te navode da su građani na više od 330 prodajnih mjesta do 13 sati rezervirali čak 15 milijuna eura poticaja, nakon čega je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. Prema informacijama s terena, kažu, novčana sredstva su bila dostatna za sve zainteresirane kupce energetski učinkovitih vozila.

Direktor Fonda Luka Balen ističe da takav, nikad izdašniji program sufinanciranja, pozitivno utječe i na bržu dekarbonizaciju prometnog sustava. Na našim cestama uskoro možemo očekivati više od 2.200 novih, energetski učinkovitih vozila, dodaje.

To je, kaže, osobito važno radi postizanja ciljeva energetske učinkovitosti u prometu, ali i bolje kvalitete zraka u gradovima. S obzirom na to da danas obilježavamo i Dan planeta Zemlje drago nam je da se određeni broj građana odlučio za korištenje ekološki prihvatljivijih vozila, ističe Balen.

Dodaje i kako je to za ovu godinu "tek početak", jer planiraju nastaviti i sa sufinanciranjem za pravne osobe i javni sektor, s obzirom na to da su poticaji još uvijek najznačajniji motivator za promjenu postojećeg voznog parka.

Ovogodišnji poziv je, za razliku od dosadašnjih, bio namijenjen isključivo fizičkim osobama odnosno građanima, koji su se za sufinanciranje prijavljivali putem prodajnih mjesta, ovisno o marki vozila koju su željeli kupiti.

Za sufinanciranje od 40 posto su u ovom programu bila prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, nije prelazila 50.000 eura. 

Sredstva su se najviše tražila za osobne električne automobile, odnosno vozila kategorije M1, za koje je iznos poticaja bio do 9.000 eura. Zatraženo je sufinanciranje za 1.629 osobnih automobila, od kojih je 1.517 električnih, a 112 plug in hibridnih.

Među najtraženijim vozilima ističu se vozila marke Tesla te Renault, Hyundai, Opel, Dacia, MG Motor i Citroën koja su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približila istim klasama vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Za motore i skutere, to jest vozila L kategorije građani su mogli dobiti i do 2.500 eura bespovratnih sredstava, za što je interes pokazalo 612 građana.

Najveći interes za poticaje bio je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, kažu u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

30. travanj 2024 22:01