Zeleno i digitalno
StoryEditor

Saponia završila projekt energetske učinkovitosti

27. Lipanj 2023.
Saponia 

Osječka kemijsko-farmaceutska industrija Saponia završila je projekt energetske učinkovitosti u proizvodnom pogonu i energetske obnove zgrada, kojim se očekuju značajne uštede u potrošnji energije, izvijestila je u utorak uprava tvrtke.

Projekt je vrijedan 8,32 milijuna eura, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2,64 milijuna eura.

Stavljanjem u funkciju solarnih panela instaliranih na pročeljima i krovovima proizvodnih pogona, smanjujemo potrošnju električne energije iz distribucijske mreže i ostvarujemo značajnu uštedu energije, u iznosu od 950 tisuća kilovatsati  na godinu što je osam do 10 posto naše godišnje potrošnje, rekla je direktorica sektora proizvodnje i održavanja Sandra Margeta.

Dodaje kako će se realizacijom projekta omogućiti smanjenje emisije ugljičnog dioksida od 1.250 tona godišnje te proizvodnja 659 tisuća kilovatsati ‘zelene‘ energije na godinu.

Energetskom obnovom proizvodnih pogona unaprijedili smo uvjete za zaposlene, kroz bolji sustav grijanja i hlađenja, novu rasvjetu te tehnološka poboljšanja, a smanjenjem buke utjecat ćemo na ugodniji život stanovnika Osijeka, dodala je Margeta.

Radovi su počeli u siječnju 2022. godine i svi su okončani u predviđenim rokovima, rekla je voditeljica projekta Ankica Šerić.

Iako će se stvarni rezultati očekivanih energetskih ušteda znati nakon godinu dana, Šerić napominje kako je solarna elektrana od 1. do 26. lipnja već proizvela 70 tisuća kilovatsati električne energije.

27. travanj 2024 10:58