Zeleno i digitalno
StoryEditor

U Samoboru i Osijeku električne automobile pune na rasvjetnim stupovima, iduće godine se takvi punjači očekuju u pet gradova

20. Studeni 2023.
Simple Charge punjači na rasvjetnim stupovima
Gradovi Samobor i Osijek prvi su hrvatski gradovi koji postavljaju punjače za električne automobile na stupove javne rasvjete

Kada se priča o električnim automobilima i elektrifikaciji općenito, infrastruktura se često navodi kao veliki problem. Mali broj punionica za sad nekim vozačima stvara probleme i sili ih da svoj put organiziraju od početka do kraja, pazeći gdje se koja punionica nalazi, kako slučajno ne bi ostali bez ‘štroma‘.

Da bi se tome doskočilo i kako bi punjači bili dostupni svima u svakom trenutku u Samoboru i Osijeku su se počeli postavljati punjači koji se nalaze na stupovima javne rasvjete. Radi se o pet punjača u Samoboru i deset punjača u Osijeku, a se je dio projekta koji se provodi u nekoliko gradova EU, a sve se financira iz programa EU Urban Mobility.

- Iznimno mi je drago da je Grad Samobor prvi u Hrvatskoj postavio punjače za električna vozila na stupove javne rasvjete. Punjači su postavljeni na pet lokacija te je time Grad Samobor povećao dostupnost punionica vlasnicima električnih vozila, jer uz postojećih desetak sada ima i 5 novih. Drago mi je da smo iskoristili postojeću infrastrukturu te da nismo morali ulagati dodatna sredstva već se ovaj pilot projekt realizira preko europskog projekta EV Charging from Lamp Posts, a u suradnji s REGEOM s ciljem poticanja korištenja električnih vozila - rekla je Lideru gradonačelnica Samobora Petra Škrobot 

U odnosu na druge električne punionice glavna razlika je ta što što se ovdje koristi postojeća infrastruktura, javna rasvjeta, tako da gradovi nemaju dodatna ulaganja. Zato je punjenje moguće za vrijeme rada javne rasvjete, dakle u vremenu od oko 17 sati pa do 7 sati ujutro, navode iz Grada.

Inače, punjači na stupovima javne rasvjete nisu novost u Europskoj uniji, a prvi takav u Hrvatskoj je  postavljen još prošle godine u Buzinskom prilazu 10 u Buzinu, tj. Zagrebu.

Ovakvo širenje infrastrukture odlična je vijest za vozače električnih vozila zbog praktičnosti proširenja mreže punionica. Iako se radi o sporim punjačima, jednostavnost i dostupnost zasigurno će pomoći razvoju infrastrukture a samom time i povećanjem broja električnih vozila na cestama.

-  S obzirom da smo primijetili da raste broj električnih vozila na području Samobora te želimo potaknuti taj trend razmotrit ćemo mogućnost daljnjih ulaganja u infrastrukturu po pitanju punionica za električna vozila. Od ostalih projekata u planu je zamjena postojeće javne rasvjete led rasvjetom s ciljem uštede energije. Grad Samobor planira postaviti sunčane elektrane na objekte javne namjene. U suradnji s REGEOM napravljena je analiza konkretnih lokacija s određenim solarnim potencijalom i njihovim energetskim potrebama i analizom utroška električne energije. Ponuđeno rješenje nudi veliku financijsku uštedu i mogućnost povrata investicije u periodu od 7 do 8 godina. Opcije financiranja mogu biti iz vlastitih sredstava, EU fondova te drugih izvora. U idućoj godini u planu je izrada projektne dokumentacije te izvođenje radova na postavi sunčanih elektrana na javnim objektima za koje se tijekom godine ishodi potrebna dokumentacija za postavu. Prema planu EU i dalje će se provoditi programi poticaja energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vlasnicima obiteljskih kuća koji ostvare sufinanciranje, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Samobor dodatno daje pomoć u iznosu od 10% vrijednosti opravdanih troškova, a u maksimalnom iznosu od 1.000 € po zahtjevu - objasnila je gradonačelnica.

Latvijska tvrtka

Tvrtka koja je postavljala module SimpleCharge, svoje sjedište ima u Rigi u Latviji, a osim punjača na domaćem terenu, svoje su poslovanje proširili na Hrvatsku i Rumunjsku sve kroz okvir EU projekta EIT Urban Mobility

Punjači za električna vozila postavljeni su na stupovima javne rasvjete u Ulici Ljudevita Šmidhena, Ulici Ljudevita Gaja te u Ulici Josipa Komparea (parkiralište iza kina).

- Iznimno nam je drago da su Samobor i Osijek prepoznali ovo rješenje te se uvrstili među prve hrvatske gradove s punjačima za električna vozila u stupovima javne rasvjete. Upravo je to jedno od najjednostavnijih i najpovoljnijih rješenja za proširenje infrastrukture punionica za električna vozila pa nam je želja da u budućnosti svaki grad koristi ovo rješenje i svojim građanima omogući bezbrižno punjenje na svakom koraku.

Već sljedeće godine bi trebao započeti i naš pilot projekt postavljanja punjača za električna vozila u stupovima javne rasvjete diljem pet hrvatskih gradova sa znatno većim brojem takvih punjača. Stoga vjerujemo da će nam iskustva od navedenih gradova biti od značajne pomoći kako bismo što kvalitetnije realizirali taj projekt. Također, nadamo se da će ovaj projekt i naš budući projekt motivirati sve gradove diljem Hrvatske da što prije započnu s ovakvim širenjem infrastrukture punionica – rekao nam je Tin Koren iz Udruge Strujnu krug.

Iz Samobora još navode kako će se punjenje putem SimpleCharge punjača na javnoj rasvjeti u iduća dva mjeseca naplaćivati po promotivnoj cijeni od samo 50 centi po sesiji.

26. travanj 2024 13:49