Život
StoryEditor

Adio, Skittles! - Kalifornija zabranjuje proizvodnju šarenih bombona

09. Listopad 2023.

Kalifornijski guverner Gavin Newson potpisao je zakon AB 418 poznat i kao Kalifornijski zakon o sigurnosti hrane kojim će 2027. i službeno biti zabranjena proizvodnja bombona Skittles i sličnih šarenih slatkiša.

Taj zakon cilja na prehrambene proizvode koji sadrže bromirano biljno ulje (E433), kalijev bromat (E924), propilparaben ili crvenu boju 3.

Crvena boja 3 nalazi se u Skittlesu i drugim slatkišima poput PEZ-a i Dubble Bubble žvakaće gume, dok se bromirano biljno ulje obično nalazi u bezalkoholnim pićima, a koristile su ga kompanije poput Pepsija i Coca-Cole.

Kako prenose američki mediji, Kalifornijski zakon o sigurnosti hrane navodi da ‘osoba ili poslovni subjekt ne smiju proizvoditi, prodavati, isporučivati, distribuirati, držati ili nuditi na prodaju prehrambeni proizvod koji sadrži navedene tvari‘.

Industrija se buni

Vlastodršcima, kako su ranije izjavljivali, nije cilj zabraniti proizvodnju slatkiša već natjerati proizvođače da izbace štetne aditive i promijene recepturu te su kao primjer naveli Europsku uniju koja je uspješno zabranila niz štetnih aditiva i bojila, a da pritom nije ugrozila industriju.

Međutim, američko Nacionalno udruženje konditora ne slaže se s tom tezom te su na odluku reagirali priopćenjem u kojem navode da se zakoni donose na temelju trendova, a ne znanosti.

– Odobrenje zakona potkopat će povjerenje potrošača i stvoriti zabunu u vezi sigurnosti hrane – poručili su konditori tvrdeći da takve, pojedinačne političke odluke nisu usklađene s mišljenjem glavnog nacionalnom tijela koje se bavi sigurnošću hrane, FDA-om te da bi se morali oslanjati na njegovu znanstvenu strogost u vezi procjene sigurnosti sastojaka i aditiva.

25. travanj 2024 07:13