Život
StoryEditor

Ana Hrgovčić, Biljke.Plants: Planiramo se pozicionirati kao lider u proizvodnji terarija na domaćoj sceni

23. Kolovoz 2023.
Ana Hrgovčić

Terariji, koncept pametne sadnje biljaka koje ne zahtijevaju veliko održavanje, idealan je poklon za svakog zaljubljenika u biljke, ali i za svakog početnika u ovom području, a upravo se u samom centru Zagreba, u Ilici, smjestio specijalizirani studio za dizajn biljnih terarija, održavanje uredskih biljaka i plantstyling pod nazivom ‘Biljke.Plants‘.

Iako ova trgovina u Zagrebu posluje već više od godinu dana, brend se proširio i na ostatak Hrvatske pa je tako posljednjeg vikenda u svibnju otvorena i nova prodavaonica u Puli dok su ranije već otvorene prodavaonice i u Osijeku i Vinkovcima.

A kako je krenula ideja o Biljke.Plants studiju upitali smo dizajnericu i vlasnicu trgovina Anu Hrgovčić.

‒ Ideja za brendom Biljke.Plants došla je spontano, kao želja za stvaranjem ‘nečega‘. Nakon putovanja u Amsterdam kupila sam suvenir - mini stablo poput Bonsaia s crvenim listovima od ispod, a zelenim listovima na bijele točkice na gornjoj strani lista. Malo je reći da me biljka oduševila i da sam se po povratku u Hrvatsku bacila u surfanje netom u želji da detektiram točan naziv biljke. Nakon toga sam se sve više i više počela zanimati za biljke te otvorila Instagram profil pod nazivom Biljke.Plants kao svojevrsni dnevnik za održavanje biljaka. U međuvremenu sam na internetu otkrila terarije. Izgled terarija me u potpunosti očarao i ja sam i sama poželjela kreirati ovako elegantne žive skulpture ‒ objašnjava Hrgovčić.

Tvrtka Biljke.Plants je, prema podacima Poslovne Hrvatske, prošlu godinu završila s ukupnim prihodima u iznosu od 127.635,81 eura, a poslovala je s dobiti te trenutno broji, prema riječima vlasnice, četvero stalno zaposlenih djelatnika i sedam studentica.

‒ U planu je dodatno zaposliti dvije osobe na puno radno vrijeme kroz narednih nekoliko mjeseci kako bi nam se olakšali proizvodni i prodajni procesi. U Puli smo naišli na velike izazove prilikom stalnog zaposlenja obzirom da djelatnici većinom preko ljeta rade sezone te nisu previše zainteresirani za trgovačke poslove ‒ govori Hrgovčić.

Iako su specijalizirani za izradu biljnih terarija, u tvrtki Biljke.Plants bave se i uslugama uređenja interijera zelenilom kao i održavanjem uredskog bilja na mjesečnoj razini.

‒ Održavanje interijera počeli smo raditi radi povećane potrebe na tržištu za ovom uslugom. U našem timu su zaposlene dvije agronomke koja su stručne u ovom području te uz najveću pažnju brinu o lisnatom bilju kako bi dugotrajno raslo i ukrašavalo poslovne prostore ‒ govori vlasnica dodajući da je poznato kako biljke u prostoru poboljšavaju raspoloženje, smanjuju buku, povećavaju koncentraciju i produktivnost te uljepšavaju prostore.

‒ U velikim firmama zaposlenici nemaju vremena za održavanje biljaka, a vodstvo želi lijepe urede i produktivne djelatnike. Stoga na snagu stupamo mi, tim za dugotrajno zeleni interijer koji u vaše urede dolazi po potrebi te zalijeva i gnoji biljke, presađuje ih i orezuje ‒ objašnjava Hrgovčić.

Tvrtka je inače registrirana u Vinkovcima, a kako kaže vlasnica, ondje se nalazi proizvodnja terarija u kojoj rade i njeni članovi obitelji, no plan je uz već postojeće poslovnice u četiri grada, širiti se dalje.

‒ Potrebne su višemjesečne pripreme za otvaranje jedne lokacije te je nakon toga potrebno izvjesno vrijeme za uhodavanje poslovnice, obučavanje radnika i dovođenja svega u red da funkcionira bez moje svakodnevne prisutnosti. Tako da nam je u planu definitivno širiti se dalje, ali po malo ‒ zaključuje Hrgovčić koja kaže i da je planova uistinu puno te trenutno rade na tome da upotpune svoj tim ambicioznim i posvećenim djelatnicima koji će pomoći u širenju poslovanja i pozicioniraju brenda Biljke.Plants kao lidera u proizvodnji terarija na domaćoj sceni.

25. travanj 2024 09:56