Život
StoryEditor

Božićne poklone kupovat će 78 posto građana

15. Prosinac 2023.
Božićno drvce i poklonifoto Shutterstock

Istraživanje o blagdanskoj potrošnji koje su tijekom studenog proveli magazin JaTrgovac i agencija Hendal, pokazalo je da će božićne poklone ove godine kupovati 78 posto hrvatskih građana što je jedan posto više nego lani, a iznosi koje planiraju izdvojiti za poklone su smanjeni.

Kako se navodi u petak objavljenom priopćenju, porastao je broj onih koji će na kupnju božićnih poklona trošiti skromnije iznose - tako je za šest posto veći broj građana koji planiraju za to potrošiti do 25 eura te ih je sada 25 posto.

Najviše građana za tu će prigodnu potrošnju izdvojiti do 70 eura - njih 29 posto ili tri posto manje nego lani, a četiri posto manje je i onih koji će potrošiti do 130 eura, kojih je pak 17 posto.

Više od 130 eura trošit će za kupnju poklona sedam posto građana i to je isto kao i za prošlogodišnji Božić.

Ukupno gledano, poklone će ove godine kupovati 78 posto hrvatskih građana, što je jedan posto više nego u 2022. godini, pokazalo je istraživanje.

Da će ove godine potrošiti manje na božićne poklone nego lani reklo je 35 posto građana (lani je štedljivih bilo četiri posto više), a za pet posto je porastao broj građana koji planiraju trošiti jednak iznos te ih je sada 55 posto. Više nego lani trošit će svaki deseti građanin Hrvatske te je njihov broj za jedan posto manji jer ih je u 2022. bilo 11 posto.

Rast online kupnje

Istraživanje je pokazalo da je za četiri posto porastao broj građana koji planiraju barem dio poklona kupiti putem interneta pa je tako online kupnja premašila natpolovični udio u toj potrošnji s 54 posto.

Građana kojima kupnja poklona predstavlja zadovoljstvo je kao i lani, 46 posto, dok je onih kojima je to stres 16 posto ili dva posto više. Onih kojima kupnja poklona predstavlja istodobno i stres i zadovoljstvo je 37 posto ili tri posto manje nego u prošloj godini.

Što se odlaska na skijanje tiče istraživanje je pokazalo da svaki sedmi građanin planira ići na skijanje ili zimovanje jer je kao i lani njih 14 posto na to pitanje odgovorilo potvrdno.

Istraživanje je provedeno tijekom studenog na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

28. travanj 2024 03:05