Život
StoryEditor

ChatGPT-iju stigla prva tužba zbog lažnih vijesti

12. Lipanj 2023.
Radijski voditelj Mark Walters traži suđenje pred porotom i novčanu odštetu jer ga je AI platforma lažno optužila za prevaru

Na adresu kompanije OpenAI stigla je i prva tužba zbog lažnih informacija koje je objavio njihov ChatGPT. Kako prenosi portal The Verge, radijski voditelj Mark Walters smatra da ga je ChatGPT oklevetao jer je objavio da je optužen za prijevaru i pronevjeru sredstava neprofitne organizacije u kojoj je radio kao financijski direktor.

Osim što Walters u tužbi navodi da su tvrdnje o pronevjeri lažne, pojašnjava i da nikad nije bio na toj poziciji u neprofitnoj organizaciji. Tužba je podnesena 5. lipnja, a oštećeni je tražio suđenje pred porotom i neodređeni iznos novčane odštete.

Disclaimer kao zaštita

Walters je osnivač medija Armed American Radio koji se zalaže za pravo na posjedovanje oružja, a, kako je navedeno u tužbi, ‘tvrdnje ChatGPT-ija su lažne i zlonamjerne s namjerom da povrijede njegov ugled, izlože ga javnoj mržnji, preziru ili ismijavanju‘. 

Inače, korisnici ChatGPT-a prilikom registracije mogu pročitati ‘disclaimer‘ u kojem je navedeno da ‘iako imamo zaštitne mjere, sustav može povremeno generirati netočne ili obmanjujuće informacije, kreirati sadržaj koji je uvredljiv ili pristran‘. No, budući da se sve veći broj korisnika buni zbog platforme koja, bez sumnje, kreira brojne lažne informacije, izgledno je da će im trebati nešto jače od ‘disclaimera‘ da zaštite svoje korisnike, ali i sebe od potencijalnih tužbi kakva je Waltersova.

04. svibanj 2024 07:24