Život
StoryEditor

Da bi izdavač bio na nuli, princ Harry mora prodati 1,7 milijuna primjeraka memoara

07. Siječanj 2023.
Princ Harryfoto Shutterstock

Želi li ostvariti zaradu, Penguin Random House će se morati osloniti na prodaju druga dva naslova uključena u ugovor težak 20 milijuna funti

I dok se publika zabavlja skandaloznim detaljima iz memoara odbjeglog princa Harryija, stižu i procjene u vezi potencijalne zarade. Kako je objavio Daily Mail, Penguin Random House je s princem sklopio ugovor o pravu na izdavanje memoara Spare težak 20 milijuna funti. Da bi se to ulaganje isplatilo, kako tvrdi bivši urednik Hollywood Reportera, Andy Lewis, trebali bi prodati najmanje 1,7 milijuna primjeraka.

Naveo je da se ta brojka odnosi na globalnu prodaju 1,3 milijuna tiskanih i 400 tisuća e-knjiga, a da će se, želi li ostvariti profit, Penguin Random House mora osloniti na ‘relativno skromnu prodaju drugih naslova‘. Naime, princ Harry je 20 milijuna funti dobio za pisanje ukupno tri knjige od kojih bi jedna mogla biti napisana zajedno s vojvotkinjom i suprugom Meghan Markle. Međutim, teško da će ti naslovi privući toliku pažnju javnosti kao ‘Spare‘.

Papreni detalji

Prema detaljima koji su dosad procurili u javnost, u memoarima se Harry žestoko obračunava s bratom Williamom tvrdeći da ga je fizički napao i bio odvratan prema njegovoj ženi, ocu i budućem kralju Charlesu koji nije pokazao nimalo empatije kad je dječacima stradala majka, princeza Diana, ali i niz drugih sočnih detalja o rasizmu, maltretiranju i tretiranju Meghan kao zaposlenice u kraljevskoj obitelji, a ne njezine članice.

Još uvijek nije poznato koliko će ‘kraljevski‘ bračni par točno zaraditi od ugovora, jer je Harry obeća da će ‘znatan‘ dio donirati neprofitnim organizacijama. Iako je Penguin Random House najavio da će se knjiga na policama pojaviti u listopadu, taj termin je pomaknut na 10. siječnja. Izdavač ga je opisao kao priču ispričanu ‘sirovom, nepokolebljivom iskrenošću‘, punu ‘uvida, otkrića i propitivanja te teško stečene spoznaje o vječnoj snazi ljubavi koja pobjeđuje tugu‘. Knjiga od 416 stranica izaći će na 16 jezika, a bit će objavljena i u audio izdanju koje će čitati princ Harry.

26. travanj 2024 17:40