Život
StoryEditor

Dior x Birkenstock: Udobne natikače postale magnet za luksuzne brendove

20. Lipanj 2022.

Iako se klasične ‘birkenstokice‘ prodaju po deset puta nižoj cijeni, potrošači, a ni premium brendovi ne mogu odoljeti a da ih ne vide u luksuznoj verziji

Inspirirani ljubavlju Christiana Diora prema vrtlarstvu, modna kuća Dior lansirala je capsule kolekciju kreiranu s poznatim brendom udobne obuće – Birkenstock. Za kolekciju koja je, kako tvrde, oda Diorovoj eleganciji, ali i udobnosti, odabrani su modeli Tokio Mule i Milano koji su u verziji kreativnog direktora Kim Jonesa izrađeni od teleće kože, presvučeni sivom vunom, ukrašeni kopčom i izvezenim cvjetnim uzorkom.

Dior X Birkenstock modeli dostupni su na službenim stranicama luksuzne modne kuće te koštaju nešto više od tisuću eura. Iako se klasične 'birkenstokice' prodaju po deset puta nižoj cijeni, potrošači, a ni premium brendovi ne mogu odoljeti, a da ih ne vide u luksuznoj verziji. Natikače koje su oduvijek bile sinonim za udobnost, a ne luksuz, svoj su procvat doživjele tijekom pandemije, a britanski ih je Vogue 2020. proglasio sandalama godine. U proljeće te godine, globalna šoping platforma je zabilježila 225 posto više pretraga brenda, a interes potrošača su, dakako, odlučili pratiti i igrači iz modne industrije.

Luksuzne suradnje

Birkenstock je ranije lansirao kolekcije s konceptualnim dizajnerom Rick Owensom, talijanskim Valentinom i brendom Celine i to u vrijeme kada je kultna Phoebe Philo bila na kormilu te francuske kuće. Nju se ujedno smatra zaslužnom što su se kultne natikače našle u ormarima vodećih trendsetterica tijekom 2010.-tih.

Od početka pandemije, kolaboracije s premium brendovima postale su učestalije pa su tako lansirali kolekcije s Proenza Schouler, Jil Sander, Stüssyijem i Toogoodom. U veljači 2021., umjetnički kolektiv MSCHF lansirao je svoju verziju 'birkenstokica' kreiranih od dekonstruirane Birkin torbice. Iako ti primjerci nisu nastali u suradnji Hermèsa i Birkenstocka, privukli su pažnju javnosti, a kolekcionari su ih nabavljali po cijeni između 34 i 76 tisuća dolara.

Ove su godine, osim Diora, sklopili suradnju s čuvenim Manolo Blahnikom koji je natikače presvukao baršunom i ukrasio kristalnim kopčama. Ako je suditi prema potražnji kupaca za ovim luksuznim varijantama, ali i, generalno, dobroj prodaji klasičnih modela za smrtnike, grupacija LMVH je napravila dobar posao preuzevši prošle godine većinski udjel kultnog Birkenstocka.

04. svibanj 2024 05:26