Život
StoryEditor

‘Društvena‘ vrijednost rimskog Koloseja po prvi put procijenjena na 79 milijardi dolara

31. Srpanj 2022.

Amfiteatar koji je 2007. uvršten u sedam modernih svjetskih čuda talijanskom BDP-u godišnje donosi 1,4 milijarde dolara

Iako je nemoguće odrediti cijenu lokalitetima od povijesnog značaja, njihova je vrijednost neprocjenjiva, kompanija Deloitte ipak je izračunala takozvanu 'social value' ili 'društveno vrijednost' čuvenog rimskog Koloseja. Prema njihovom istraživanju, drevni amfiteatar izrađen u 1. stoljeću vrijedi – 79 milijardi dolara.

Nematerijalna vrijednost

Kako je u priopćenju naveo Deloitte, do tog iznosa nisu došli tako što su zbrojili prihode koje Kolosej donosi Rimu već kulturnu vrijednost koju on ima za Talijane, a ne samo turiste. Drugim riječima, vrijednost od 79 milijardi dolara određena je nakon što su izračunali koliko bi prosječni talijanski građanin platio da se Kolosej očuva i zaštiti pa čak i 'ako od toga nemaju nikakve direktne ili indirektne koristi sada ni u budućnosti', objasnili su iz Deloittea.

– Nematerijalna vrijednost Koloseja je veća od financijske koristi koje donosi – kazao je Marco Vulpiani koji je vodio studiju. Inače, amfiteatar koji je 2007. uvršten u sedam novih svjetskih čuda talijanskom BDP-u godišnje donosi 1,4 milijarde dolara.

27. travanj 2024 04:34