Život
StoryEditor

Elon Musk voli mikrodoziranje ketaminom

28. Lipanj 2023.
ketamin, droge, mikrodoziranje

Kako prenosi The Wall Street Journal, Elon Musk je ljubitelj malih doza ketamina kojega uzima kao sredstvo za liječenje depresije, a viđen je i kako rekreativno uzima ‘lijek‘ na jednom događanju. Citirajući pojedince koji su vidjeli Muska kako konzumira ketamin, The Wall Street Journal piše kako vlasnik Tesle često posegne za crticom ketamina na partyjima.

Iako Musk nije želio komentirati navode, samo dva sata nakon što je The Wall Street Journal objavio izvješće, Musk je na svom Twitteru stavio objavu o korištenju ketamina za liječenje depresije.

- Depresija se pretjerano dijagnosticira u SAD-u, ali za neke ljude to je doista problem s kemijom mozga. Ali zombificiranje ljudi sa SSRI sigurno se previše događa. Prema onome što sam vidio kod prijatelja, ketamin koji se povremeno uzima je bolja opcija za liječenje depresije - tweetao je Musk.

Ketamin je ‘disocijativna droga‘ koja može utjecati na vizualna i slušna osjetila pojedinca, kao i proizvesti ‘odvajanje od stvarnosti‘, kaže pamflet u Zakladi za alkohol i droge. Droga se obično koristi u medicini kao anestetik, ali se također može koristiti ilegalno kao droga za zabave. Lijek se može prodavati kao bijeli prah, otopljen u tekućini ili u obliku tableta.

Korištenje ketamina za liječenje depresije proučavano je u nekim kliničkim ispitivanjima i moglo bi se pokazati kao uspješno, pokazala su ta ista istraživanja. Američka Agencija za hranu i lijekove nije službeno odobrila ketamin za liječenje problema s mentalnim zdravljem, ali više od desetljeća neki medicinski stručnjaci propisuju lijek nekim pacijentima ‘ispod pulta‘.

Dolina psihodelika

Musk je navodno jedan od nekoliko rukovoditelja u Silicijskoj dolini koji se okušao sa psihodelicima. Suosnivač Googlea Sergey Brin uzeo je psilocibinske gljive, izvijestio je The Journal pozivajući se na ljude koji su upoznati s njegovom uporabom ‘lijeka‘. Insider je prethodno izvijestio da je Brin prošlog ljeta prisustvovao zabavi u Los Angelesu na kojoj su gosti otvoreno konzumirali psihodelične gljive,. Slično tome, članovi Founders Funda - elitne tvrtke rizičnog kapitala iz San Francisca koja je ulagala u velike tvrtke kao što su SpaceX, Airbnb i Spotify - poznati su po priređivanju zabava sa psihodelicima, piše u publikaciji The Wall Street Journala.

Glasnogovornici Brina i Fonda osnivača nisu odgovorili na zahtjev za komentar, no, glasnogovornik Founders Funda rekao je The Journalu da ‘istraživanja pokazuju da psihodelici mogu pružiti značajne dobrobiti za mentalno zdravlje, a mi podržavamo napore javnog i privatnog sektora da ove lijekove učine sigurnima i legalno dostupnima‘.

12. travanj 2024 11:38