Život
StoryEditor

Jeff Bezos planira donirati većinu bogatstva vrijednog 124 milijarde dolara

15. Studeni 2022.
Jeff Bezosfoto Shutterstock

Najviše će uložiti u organizacije koje se bore protiv klimatskih promjena, ali i podržati one koji svojim djelovanjem ujedinjuju čitavo čovječanstvo, ne mareći za političke razlike

Prije par dana svjetski su mediji prenijeli vijest da je milijarder Jeff Bezos odlučio donirati sto milijuna dolara organizaciji Imagination Library, glazbenice i dobrotvorke Dolly Parton. Bezos je time odlučio podržati Parton u njenom nastojanju da djecu potakne na čitanje i opskrbi ih besplatnim knjigama. Taj hvalevrijedan potez koji je iznenadio i samu Parton, tek je početak. Naime, Jeff Bezos planira donirati većinu svog bogatstva koje trenutno premašuje 124 milijarde dolara. Kako je osnivač Amazona kazao u intervjuu za CNN, najviše će uložiti u organizacije koje se bore protiv klimatskih promjena, ali i podržati one koji svojim djelovanjem ujedinjuju čitavo čovječanstvo, ne mareći za političke razlike. Osim što je u intervjuu prvi put sudjelovala i njegova nova supruga, bivša novinarka Lauren Sanchez, ekskluzivno je podijelio odluku da će se većine bogatstva odreći za života.

Filantropija i masovno otpuštanje

Tijekom proteklih deset godina, Bezos je donirao 10 milijardi dolara i to vlastitoj fondaciji Bezos Earth Fund na čijem čelu sjedi i Sanchez. Ciljevi fondacije su smanjivanje ugljičnog otiska, prvenstvo u čeličnoj i cementnoj industriji, razvoj tehnologije koja pomaže u smanjenju emisija te povećanje svijesti o klimatskim promjenama.

– Najteži dio je otkriti kako to učiniti – kazao je Bezos uspoređujući proces doniranja svog bogatstva s izgradnjom Amazona.

– To nije lako. Izgraditi Amazon nije bilo lako. Iza toga stoji težak rad, mnogo jako pametnih kolega, jako vrijednih kolega. Smatram, a vjerujem i da se Lauren slaže, da je filantropija jako slična. Postoji hrpa načina na koje mislim da možete učiniti neučinkovite stvari tako da o svemu treba dobro razmisliti i imati briljantne ljude u svom timu – zaključio je Bezos.

Vijest o tome da će Bezos donirati većinu svog bogatstva stigla je praktički u isto vrijeme kad i najava o masovnom otpuštanju u Amazonu. Zbog najgorih poslovnih rezultata u posljednjih 14 godina, kompanija kani otpustiti preko 10 tisuća radnika. Bezos, inače drugi najbogatiji čovjek na svijetu, lani je napustio kompaniju koju je osnovao 1994. i u kojoj je do odlaska bio glavni izvršni direktor. Na tom ga je mjestu zamijenio bivši šef AWS-a, Andy Jassy.

27. travanj 2024 15:18