Život
StoryEditor

Na Artmarkovoj aukciji slika Emanuela Vidovića prodana za 22 tisuće eura

21. Prosinac 2023.
Artmark

Sinoć se u Velikoj dvorani zagrebačkog hotela Sheraton održala druga, Zimska aukcija aukcijske kuće Artmark. Na gotovo trosatnoj aukciji ponuđeno je ukupno 126 lotova koji su objedinili hrvatsku klasičnu i modernu umjetnost, kao i Božićna selekcija posvećena nakitu i satovima.

Ukupna prodaja je prešla 200.000 eura s otprilike 55 posto prodanih lotova.

Vrhunci aukcije bila su neka od najvažnijih djela hrvatske klasične umjetnosti; primjerice remek djelo Emanuela Vidovića ‘Chioggia – Canale della Vena‘ prodano za 22.000 eura. Riječ je o rekordnoj transakciji za neko djelo Emanuela Vidovića u Hrvatskoj te drugoj najvišoj u javnim prodajama Vidovićevih djela internacionalno.

Lot 37, ulje na platnu Vlahe Bukovca – ‘Studija za Ikara‘ postigao je finalnu cijenu od 17.000 eura. Djela istaknutih predstavnika hrvatske moderne Bele Čikoša Sesije i Mencija Clementa Crnčića, također su ostvarila značajne prodaje. Lot 15, ‘Slikareva vila u Novom Vinodolskom‘ Clementa Crnčića prodana je za 10.000 eura, dok je Čikoševo djelo ‘Četiri arhanđela‘ (lot 88) postiglo izvrsnu cijenu od 8.000 eura.

Još je nekoliko djela istaknutih imena hrvatske umjetnosti postiglo rekordne iznose. Marijan Detoni i njegovi ‘Tamburaši‘ – lot 38 prodani su za rekordnih 8.500 eura. Za djela Ivana Rabuzina vođene su vrlo zanimljive ‘bitke‘ među licitatorima u dvorani, ali i onima koji su licitirali online i telefonski. Lot 2 Ivana Rabuzina i njegov ‘Zimski pejzaž‘ je nakon čak 15 licitacijskih koraka postigao cijenu od 6.500 eura dok je lot br. 27 Slakovi postigao izvrsnu cijenu od 7.000 eura.

Sinoćnja aukcija probudila je i interes hrvatskog tržišta za nakitom i satovima. Važni dizajnerski komadi prodani su za vrlo visoke finalne cijene, od kojih se ističu lot 77, sat Romain Jeroma Moon DNA, prodan za 5.500 eura, ali i dojmljiv Damiani set naušnica i lančića – lot 65 po cijeni od 2.000 eura.

Artmarkova je Zimska aukcija očekivano izazvala značajan interes, a u Velikoj dvorani hotela Sheraton sudjelovalo je preko stotinu zainteresiranih licitatora i gledatelja, 15 telefonskih licitatora i čak 46 online licitatora. Interes za sinoćnju aukciju prešao je granice Hrvatske pa su sudjelovali i licitatori iz SAD-a, Njemačke, Mađarske, Ciprusa, Rumunjske, Srbije i Francuske.

Zimskom aukcijom Artmark Croatia završava svoju prvu aukcijsku sezonu. U samo dva mjeseca organizirane su dvije aukcije, a rezultati su obećavajući. Sveukupna prodaja obje aukcije iznosi oko 450.000 eura, sa 130 prodanih lotova, više od 80 jedinstvenih pobjedničkih licitacijskih palica kao i 50 internacionalih licitatora.

U 2024. godini Artmark Croatia organizirat će 6 aukcija, prva od kojih će biti Proljetna Aukcija, 21. ožujka u hotelu Esplanade u Zagrebu.

27. travanj 2024 04:19