Život
StoryEditor

Nakon pune dvije godine, Trump se vraća na Instagram i Facebook

26. Siječanj 2023.
Trumpu sjajno sjeda kraj suspenzije budući da je nedavno najavio ulazak u novu predsjedničku utrku

Bivši američki predsjednik i poduzetnik Donald Trump u narednih će par tjedana nazad dobiti svoje profile na društvenim platformama Instagram i Facebook. Nakon što mu je pune dvije godine branila pristup, kompanija Meta je ovog tjedna donijela odluku o vraćanju kontroverznog političara na društvene mreže te objavila da će u slučaju eventualnog kršenja njihovih pravila igre, račun ponovo suspendirati.

Trumpu sjajno sjeda kraj suspenzije budući da je nedavno najavio novu predsjedničku kandidaturu, a uz pomoć platformi svoje političke poruke može brzo i učinkovito prenijeti milijunskoj publici. Na Instagramu ga, naime, prati 23 milijuna, a Facebooku 34 milijuna korisnika. No, iako je ovo dobra priča za njegovu političku karijeru, nije posve sigurno kad će se oglasiti s društvenih platformi.

Komunikacija s biračima

Naime, iako ga je na Twitter Elon Musk vratio još u studenom prošle godine, bivši američki predsjednik nije objavio ni jedan ‘tweet‘. Problem je, tvrde mediji, što komuniciranjem putem ‘velikih‘ mreža direktno ugrožava tržišnu poziciju vlastite društvene platforme Truth Social na kojoj ekskluzivno objavljuje otkad je ona pokrenuta, a on prognan s mainstream platformi. Upravo je na tom mediju komentirao vijest iz Mete objavivši, otprilike, da se suspenzija nikad nije trebala ni dogoditi.

Međutim, kako prenosi Reuters, glasnogovornik njegove predsjedničke kampanje je za Fox News Digital nedavno izjavio da će društvene platforme ‘biti značajne za dosezanje birača u kampanji 2024.‘. Odluka o povratku Trumpa je, baš poput njegove suspenzije, polarizirala javnost.

Tako su, primjerice, organizacije poput The Anti-Defamation Leaguea, NAACP-a, Free Pressa i drugih izrazile svoju zabrinutost, jer sumnjaju u sposobnost Facebooka da spriječi buduće napade na demokratske procese i to posebno ako Trump bude, kao i dosad, inzistirao na narativu da je prošle izbore izgubio, jer su bili namješteni.

Drugi, poput izvršnog direktora Knight First Amendment Institutea, Jameela Jaffera, smatraju da je odluka dobra jer, kako prenosi Reuters, ‘od javnog je interesa čuti poruke direktno od političkih kandidata‘. Čak i da su poruke uvredljive ili netočne, trebaju biti vidljive, jer ih tako mogu adresirati drugi korisnici i/ili institucije, zaključio je Jaffer.

02. svibanj 2024 10:07