Život
StoryEditor

Novo tržište: U Dubaiju cvate biznis kloniranja deva

25. Svibanj 2023.
Deve se kloniraju za natjecanja ljepote i utrke, a njihove vlasnike taj proces košta najmanje 50 tisuća dolara

Nakon što je njegov tim klonirao prvu devu 2009., emiratski znanstvenik Nisar Wani kloniranje je pretvorio u ozbiljan biznis kojemu je jedini izazov kako namiriti golemu potražnju. Kako prenosi Reuters, Wani, koji je trenutno direktor Reproductive Biotechonolgy Centrea u Dubaiju, godišnje klonira na desetke deva koje se na području Ujedinjenih Arapskih Emirata uzgajaju za natjecanja ljepote i utrke.

Jajne stanice dobivaju od ubijenih životinja, a potom, pojednostavljeno rečeno, njihov DNK mijenjaju DNK-om životinje koju žele klonirati. Iako se njegov laboratorij služi najnaprednijim tehnikama kloniranja, stopa uspjeha i nije toliko visoka – svega 10 posto deva donese na svijet klonirano mladunče. Ipak, to ne sprječava ljubitelje deva dubokog džepa da ulože najmanje 50 tisuća dolara u proces.

Velika potražnja

Kloniranje deva u Dubaiju je unosan biznis budući da su deve, za početak, simbol emirata, a natjecanja za najljepšu devu i utrke devama izuzetno popularne te vlasnicima donose novčane nagrade od nekoliko stotina tisuća (utrke) pa do nekoliko milijuna dolara (natjecanja ljepote). Zbog prestiža i nagrade, vlasnici su se znali služiti zabranjenim metodama ‘uljepšavanja‘ svojih deva pa im tako uštrcavali filere ili punili silikonima.

Kloniranje je pak dopuštena metoda, a za natjecanja, kloniraju se i neprežaljeni ljubimci, ali i deve koje zbog genetskih manipulacija proizvode proteine u mlijeku koje se potom koriste za farmaceutske pripravke. Centar Nisara Wanija bavi se i surogat majčinstvo pa jajne stanice elitnih primjeraka implantiraju u drugu devu kako bi dobili više ‘elitnih‘ mladunaca. Također, rade na razvoju tehnologije koja će omogućiti kloniranje ugroženih vrsta životinja. Iako Wani ima velike planove, najviše prihoda ipak mu dolazi od kloniranja deva što je, kako tvrdi, biznis budućnosti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

27. travanj 2024 08:39