Život
StoryEditor

Ovo je pet najboljih (i najjeftinijih) država za preseljenje

09. Siječanj 2023.

Iako je lista International Livinga namijenjena onima koji se planiraju seliti u mirovini, odabrane su destinacije opisane kao mjesta u kojima se živi zdravije, sretnije i – jeftinije!

Američka publikacija International Living koja svaki mjesec pretplatnicima donosi priče i analize iz različitih mjesta na svijetu koje smatraju najboljim za život, mirovinu, putovanje i investicije, objavila je listu najboljih država za život u mirovini 2023. Kako prenosi Forbes, iako je popis namijenjen svima koji u mirovini planiraju promijeniti svoje prebivalište, odabrane su destinacije opisane kao mjesta u kojima se živi zdravije i sretnije, a uz to troši malo novca. Spomenuti kriteriji sasvim su dovoljni da se o preseljenju u te države promisli i prije mirovine.

Portugal

Ova država nije na prvom mjestu samo zato što je dolar u ovom periodu jak pa je Europa svima koji plaćaju u toj valuti sve znatno jeftinije već i zato što je jednostavno dobiti dozvolu boravka na duže vrijeme. Veći gradovi poput Lisabona i Porta izbor su za one dubljeg džepa, dok je za druge izvrsna opcija preseliti se u, primjerice, Lagos, Vilamouru ili Taviru. Trošak života udvoje je oko 2,8 tisuća dolara mjesečno (s uključenom najamninom, režijama i sl.), dok će samac dobro živjeti i s dvije tisuće dolara (sve uključeno)

Meksiko

International Living preporučuje preseljenje u hladnije područje Lake Chapale, obalni grad Playa de Carmen ili sofisticiraniji Queretaro. Navode da na svim tim mjestima par može sasvim udobno živjeti s dvije tisuće dolara mjesečno, dok bi s već 2,8 tisuća mogli uživati u većem stambenom prostoru, jesti u restoranima i štedjeti za lokalna putovanja. Za samce taj se budžet kreće od oko 1,5 do 1,9 tisuća dolara. Napominju da se u Meksiku može pristojno živjeti za manje, dok su ovi budžeti namijenjeni onima koji vole pravu udobnost.

Panama

Ugodna klima i izvrsna zdravstvena skrb te mogućnost dugotrajnog boravka, čimbenici su zbog kojih je Panama na visokom trećem mjestu. Preporučuju selidbu u Panama City (idealna kombinacija urbanih nebodera i zelenih kvartova), Coronado (rezidencijalni kompleks idealan za ekspate) i Boquete. S budžetom od 2,9 tisuća dolara par može sasvim pristojno živjeti bilo gdje u Panami, dok je samcima u ruralnim područjima dovoljno oko 1,4 tisuće dolara, a oko 2 tisuće za život u urbanijim sredinama.

Ekvador

Iako Ekvador opisuju kao relativno neistraženu, nehomogenu državu, ona nudi sve blagodati modernog života – brzi Internet, dobru zdravstvenu skrb i javni prijevoz. Također, postoje područja koja su već naselili ekspati ili, ako hoćete, gastarbajteri iz različitih dijelova svijeta. Ovisno o lokaciji i životnom stilu, sasvim dobro se može živjeti s budžetom od 1,5 do 1,8 tisuća dolara, a za oko 150 tisuća dolara može se kupiti kućica na pacifičkoj obali ili stan s prekrasnim pogledom na Ande. Također, stanovi s dvije sobe i dvije kupaone iznajmljuju se za 500 dolara.

Costa Rica

Mnogima bi dovoljan razlog za selidbu mogla biti činjenica da politički stabilnu Costa Ricu zovu i Švicarskom Centralne Amerike. Dobra je stvar i što se doslovce može birati u kakvoj se mikroklimi želi živjeti – suhim, tropskim plažama Guanacastea, vlažnim, džunglama Kariba ili pak području oko San Josea ili Central Valleya koji čitavu godinu imaju umjerene temperature. Par može ugodno živjeti s 2,5 do tri tisuće dolara mjesečno što uključuje najam dvosobne kuće ili stana, zabavu, namirnice, prijevoz i zdravstvenu skrb.

25. travanj 2024 18:15