Život
StoryEditor

Ovo je pet najskupljih viskija na svijetu

29. Kolovoz 2023.
viski whiskey
Portal Luxe izdvojio je pet najskupljih viskija na svijetu koji ‘nude više od dobrog okusa, povezuju generacije i slave život‘

Krenete li u potragu za finim alkoholnim pićima, mogli biste doći do neočekivanih blaga, umjetničkih remek-djela i besprijekornih kreacija. Tim je riječima portal Luxe uveo svoje čitatelje u svijet najskupljih viskija čija vrijednost izaziva vrtoglavicu čak i obožavateljima fine kapljice. Svaka boca brendova na listi, piše Luxe, stvara posebnu vezu između kupca i zanatlije, a svaki gutljaj je iskustvo koje treba cijeniti. Senzacionalni viskiji nude više od dobrog okusa, povezuju generacije i slave život sam, piše Luxe, a ovo je pet najskupljih:

5. The Macallan The Intrepid, Škotska – 1.375 milijuna $

Boca Macallan Intrepid visoka je 180 centimetara te doista monumentalan pothvat u destilerijskom, ali i dizajnerskom smislu. Kolosalna boca sadrži 311 litara 32 godine starog single malt škotskog viskija te je najveća boca ikad izrađena. Budući da je posveta istraživanju i ambiciji, prikazuje 11 lica slavnih istraživača koji simboliziraju odlučnost i odvažnost u traganju za nepoznatim.

4. Hanyu Ichiro’s Full Card Series, Japan – 1.52 milijuna $

Ova kultna kolekcija koja broji 54 boce inspiraciju vuče iz kartaških igara i bogatog nasljeđa destilerije Hanyu. Unuk pokretača kuće Hanyu, Ichiro Akuta, boce je u promet pustio između 2005. i 2014., a svaka je obuhvatila bit japanskog zanatskog umijeća proizvodnje viskija. Hanyu Ichiro‘s Full Card Series, piše Luxe, rijedak je primjerak koji uzburkava dušu entuzijasta viskija, a njegova prodajna cijena od 1,53 milijuna dolara ukazuje na trajnu fascinaciju poviješću i umjetnošću izrade.

3. The Macallan 1926, Škotska – 1.9 Milijuna $

Destiliran prije gotovo jednog stoljeća, Macallan 1926 odležao je u hrastovoj bačvi (Cask 263) 60 godina. Od 40 dobivenih boca, na 12 se nalazi crtež Sir Petera Blakea, 12 je oslikao talijanski umjetnik Valerio Adami, a 14 nosi etiketu Fine i Rare. Samo jednu bocu ručno je oslikao poznati irski umjetnik Michael Dillon koji je viski ukrasio prikazom kuće The Macallan i škotskog gorja. The Macallan 1926 poznat je kao „Sveti gral“ mnogih kolekcionara viskija i redovno se nalazi na popisima najskupljih na svijetu.

2. The Emerald Isle Collection, Irska – 2 milijuna $

Sedam kompleta ove utraluksuzne kolekcije irskog viskija lansirano je, ali i prodano povodom proslave „Sedam irskih čuda“. Viski dolazi u kutiji koja sadrži Fabergé Celtic Egg sa smaragdom i 18-karatnim zlatom, sat od 22 karatnog zlata i cigaru Cohiba Siglo VI Gran Reserva. Viski star 30 godina koji dolazi iz najstarije destilerije na svijetu stavljen je da odleži u bačvi Pedro Ximenez od 40 litara, stvarajući besprijekoran, rijedak viski.

1. Isabella’s Islay, Škotska – 6.2 milijuna $

Ljepota možda dolazi iznutra, ali kad je u pitanju ovaj viski, vanjština nije ništa manje važna. Ukrašen bijelim zlatom, 300 rubina i 8500 dijamanata, engleski ručno izrađeni dekanter procijenjen je na nevjerojatnih 6 milijuna dolara. Kao najskuplji viski na svijetu, Isabella‘s Islay uravnoteženog je okusa, donosi robusnu notu šumskog dima, ali ostavlja svilenkasti osjećaj u ustima.

26. travanj 2024 13:09