Život
StoryEditor

Poslom najzadovoljniji VSS-ovci, zaposleni u IT firmama i radnici u Zagrebu

18. Siječanj 2024.
foto Shutterstock

Poslom su najzadovoljniji visokoobrazovani građani, zaposleni u privatnim IT tvrtkama i radnici u Zagrebu, pokazao je Nacionalni indeks zadovoljstva zaposlenika, istraživanje portala MojPosao u kojem je lani sudjelovalo više od dvije tisuće ispitanika.

Prema istraživanju, hrvatski radnici nisu posebno zadovoljni, ali niti pretjerano nezadovoljni trenutnim poslom. Na skali od jedan do deset, prosječna ocjena na pitanje ‘Koliko ste zadovoljni svojim radnim mjestom?‘ iznosi 4,63, što ipak predstavlja blagi rast u odnosu na godinu prije kada je prosječna ocjena iznosila 4,59, navodi se u četvrtak u priopćenju.

Žene su u nešto većoj mjeri nezadovoljne trenutnim radnim mjestom u odnosu na muškarce, baš kao i stariji zaposlenici u usporedbi s mlađim radnicima.

Tako 72 posto radnica u Hrvatskoj nije zadovoljno radnim mjestom (ocjena šest ili niže), dok isti stav dijeli 68 posto muškaraca. Nadalje, trećina radnika rođenih nakon 1995. ističe zadovoljstvo poslom, u usporedbi s 28 posto zadovoljnih zaposlenika među starijim generacijama, pokazalo je istraživanje.

Zaposlenici s višom stručnom spremom su u pravilu zadovoljniji od radnika nižeg stupnja obrazovanja. Primjerice, 34 posto zaposlenih s visokom stručnom spremom (VSS) tvrdi da su zadovoljni trenutnim poslom, pri čemu su dali ocjenu od sedam na više, dok tako razmišlja 27 posto radnika sa srednjom stručnom spremom (SSS).

Zadovoljstvo korištenjem pauze za obrok, nezadovoljstvo plaćom i beneficijama

Prema istraživanju, većina tvrtki zaposlenicima omogućuje redovito korištenje pauze za obrok te su upravo tim ‘pravom‘ radnici u Hrvatskoj najzadovoljniji. Potom slijede adekvatan radni prostor, osjećaj da na poslu radimo nešto korisno te rijetko odrađivanje prekovremenih sati itd.

S druge strane, hrvatski radnici najmanje su zadovoljni vrednovanjem radnog mjesta u smislu plaće, ali i drugih beneficija te mogućnošću napredovanja. Također, značajan broj radnika ne osjeća pripadnost kompaniji i tvrtkine uspjehe ne doživljava kao vlastite, a mnogi ističu i manjak podrške i brige od strane nadređene osobe te izostanak povjerenja u kolege, pokazalo je istraživanje.

U Zagrebu najviše zadovoljnih radnika

Najviše zadovoljnih radnika je u Zagrebu, 32 posto, a najmanje u središnjoj Hrvatskoj, 23 posto, te Dalmaciji, 25 posto.

Također, male tvrtke zapošljavaju nešto više zadovoljnih radnika, 32 posto, nego što je to slučaj u velikim kompanijama, 28 posto. 

Usprkos turbulencijama na globalnom IT tržištu, navode s portala MojPosao, iz godine u godinu tvrtke koje djeluju u sektoru informacijskih tehnologija odnose nagrade za najboljeg poslodavca, stoga ne čudi podatak da je to jedna od djelatnosti s najviše zadovoljnih zaposlenika, njih 47 posto. Visok postotak zadovoljnih zaposlenika radi i u profesionalnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, 40 posto.

Nadalje, prema istraživanju najvišu razinu zadovoljstva iskazuju zaposleni u privatnim tvrtkama, bilo da su u domaćem (31 posto) ili stranom (30 posto) vlasništvu. Nasuprot tome, najmanja razina zadovoljstva zabilježena je među zaposlenicima stranih institucija (20 posto) i državnih tvrtki (26 posto).

27. travanj 2024 01:43