Život
StoryEditor

Prevarant Billy McFarland opet organizira zloglasni Fyre Festival

12. Travanj 2023.
Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, pokretač najvećeg tuluma koji se nikad nije dogodio organizira njegovo novo izdanje

Billy McFarland globalnoj je publici poznat kao jedan od najvećih prevaranata novog doba koji je uspio namamiti na tisuće bogatih milenijaca i gen Z-ijevaca na najveći tulum koji se nikad nije dogodio. Dakako, riječ je o Fyre Festivalu o kojem je Netflix prije četiri godine snimio dokumentarac i tako zapanjio svjetsku publiku.

No, izgleda da priča o Fyreu neće stati na kompletnom fijasku, jer je McFarland na Twitteru objavio da se festival, njegovo drugo izdanje (kao da je prvog uopće bilo) ‘konačno dešava‘. Iako nije podijelio detalje o novom festivalu, tviterašima je odgovorio da će se održati na otoku te poručio Elonu Musku da bi treće izdanje definitivno trebalo biti na mjesecu. McFarland je, očito, odlučio iskoristiti svoju PR moć te ponovo podignuti priču o zloglasnom događaju.

Prevara desetljeća

Taj je prevarant bio osuđen na šest godina zatvorske kazne, ali je zbog dobrog vladanja pušten nakon odslužene četiri te se obvezao da će ostatak odraditi radom za zajednicu.

Da podsjetimo, McFarland je u partnerstvu s reperom Ja Ruleom odlučio organizirati najveći glazbeni festival ikad te u svega 48 sati uspio prodati pet tisuća karata i luksuznih paketa, a cijena nekih se penjala i do 250 tisuća dolara. Fyre Festival se trebao održati tijekom dva vikenda i to, kako je reklamirano, u luksuznom pop-up resortu na privatnoj plaži na Bahamima.

U promotivnoj kampanji sudjelovali su neke od najpopularnijih modela i influencerica, glazbeni je line-up bio impresivan, a osim publike, McFarland je pametnim marketinškim trikovima uspio preveslati i ozbiljne investitore. No, brzo se pokazalo da je organizacija toliko masivnog, luksuznog događaja prevelik zalogaj za pokretača i njegov tim te da je on, praktički, uzimao pare ‘naslijepo‘.

Njegovo ‘fake it till you make it‘ nije se pokazao dobrim receptom, jer je publika brzo po dolasku na otok shvatila da je prevarena, jer tamo ništa nije izgledalo onako kako je reklamirano. Fyre Festival je ostao upamćen kao jedan od najvećih marketinških prevara, a McFarland, tada 27-godišnjak, brzo uhapšen. Ako je suditi prema objavi na Twitteru, McFarland želi dobiti novu priliku za svoj neprežaljeni Fyre, a ostaje vidjeti je li mu je publika spremna pružiti.  

26. travanj 2024 23:04