Život
StoryEditor

Približava se Crni petak, a s njima i online prijevare: Kupci se pozivaju na pažljivu i odgovornu kupnju

21. Studeni 2023.

Sezona kupnje na kraju godine uzbudljivo je vrijeme, ne samo za kupce željne cjenjkanja, već i za online zlonamjerne prevarante koji žele iskoristiti priliku. Događaji poput Crnog petka ili Cyber ​​ponedjeljka su vrijeme kada prevaranti pojačavaju svoje aktivnosti. Revolut, globalna financijska aplikacija s više od 35 milijuna korisnika diljem svijeta i više od 360 tisuća u Hrvatskoj, upozorava svoje korisnike da ih euforija rasprodaje može skupo koštati ukoliko nisu dovoljno oprezni.

Ljubitelji rasprodaja se pozivaju na opreznost ove sezone rasprodaje s obzirom na sve veće stope prijevara koje su godine 2022. oštetile potrošače za 41 milijardu dolara, a predviđa se da će ove godine ta brojka porasti na 48 milijardi dolara na globalnoj razini, prema Juniper istraživanju.

David Eborne, voditelj odjela za financijski kriminal u Revolutu, dijeli vrste prijevara na koje bi se potrošači trebali posebno pripaziti.

1. Lažne internetske stranice

Prevaranti koriste najnoviju i najbolju tehnologiju kako bi postavili lažne internetske stranice trgovaca tako da izgledaju kao prave internetske trgovine. Neke od lažnih trgovina će vam poslati proizvod koji ste kupili, ali njihov pravi cilj bio je dobiti vaše osobne i podatke o kartici.

2. Prodaja lažne robe

Neke internetske stranice prodaju luksuzne stvari poput popularnog nakita ili brendova odjeće ili elektronike po vrlo niskim cijenama. Ponekad će kupci možda dobiti aritkl za koji su platili, ali će isti biti lažnjak, ili će pak u drugim slučajevima ostati bez artikla.

3. Privremene lažne stranice

Noviji način prijevara u online kupnji uključuje korištenje platformi društvenih medija za postavljanje lažnih internetskih trgovina. Trgovine se otvaraju nakratko, a zatim nestaju nakon što se ostvare neke rasprodaje.

4. Oglašavanje na društvenim mrežama

Prevaranti koriste društvene mreže za oglašavanje svoje lažne web-stranice. Često koriste značajke "Prevucite prstom prema gore" i stavljaju vremenski pritisak na to kako bi stvorili osjećaj hitnosti.

 

Prošle godine, samo na Crni petak i Cyber ​​ponedjeljak, korisnici Revoluta u Hrvatskoj potrošili su gotovo pola milijuna eura koristeći virtualne jednokratne kartice – međugodišnje povećanje od 91 posto u usporedbi s istim vremenskim okvirom 2021. godine. Eborne napominje da su online prevaranti ‘osobito aktivni tijekom Crnog petka i Cyber ponedjeljka, sezone rasprodaje‘.

- Prevaranti tada često nasamaruju kupce i ostavljaju ih praznih džepova korištenjem raznih tehnika, poput postavljanja određenog vremenskog okvira tijekom kojeg mogu kupiti određeni artikl. U Revolutu, naš glavni prioritet je pomoći vam u izbjegavanju online prijevara kako bismo zaštitili vas i vaš novac. U 2022. spriječili smo potencijalne prijevare vrijedne više od 200 milijuna funti. Naši sofisticirani sustavi za otkrivanje prijevara neprestano nadziru visokorizične transakcije kako bi vas zaštitili dok nastavljate štedjeti, slati i trošiti s lakoćom - kaže Eborne.

28. travanj 2024 02:17