Život
StoryEditor

Roditelji, oprezno sa ‘sharentingom‘, jer posljedice mogu biti brutalne

23. Srpanj 2023.
U svojoj uznemirujućoj kampanji ‘A Message from Ella‘ Deutsche Telekom otvara oči roditeljima i suočava ih s posljedicama dijeljenja sadržaja na internetu

Roditelji devetogodišnje Elle društvene platforme koriste kao svojevrsni virtualni dnevnik, pa sa svojim pratiteljima dijele simpatične, sasvim obične prizore iz obiteljske svakodnevice u kojima njihova mezimica igra glavnu ulogu. Po tome se njezini roditelji nimalo ne razlikuju drugih, ali baš kao i ti drugi, nisu svjesni činjenice da bezbrižni postovi itekako mogu naštetiti njihovim najmilijima.

Otkad je svijeta i društvenih platformi, stručnjaci upozoravaju na zamke ‘sharentinga‘ i predatore koji zloupotrebljavaju objavljeni sadržaj, ali stupanjem AI tehnologije na scenu, posljedice mogu biti još brutalnije, pa čak i tragičnije. O opasnostima ‘sharentinga‘ odlučio je govoriti i Deutsche Telekom, kompanija u čijem je vlasništvu i domaći, Hrvatski Telekom, koji je u suradnji s agencijom adam&eveBerlin lansirao prilično uznemirujuću kampanju ‘A Message from Ella‘ koja vrlo jasno i ‘plastično‘ prikazuje što se sve može dogoditi ako sadržaj dođe u krive ruke.

Deepfake Ella

Naime, autori kampanje poslužili su se samo jednom fotografijom Elle koju su roditelji podijelili na društvenim mrežama te uz pomoć stručnjaka za AI tehnologiju kreirali njezinu deepfake, odraslu verziju. Ella, sad mlada djevojka, svojim se šokiranim roditeljima obratila putem videa (zastrašujuće stvarnog) i pokazala im kako AI može ukrasti i zloupotrijebiti njen identitet.

Iza kampanje Deutsche Telekoma koja podsjeća na distopijsku TV seriju Black Mirror, stoje i stvarni podaci. Naime, istraživanja su pokazala da do pete godine svako prosječno dijete ima čak 1,5 tisuća svojih fotografija i/ili videa objavljenih negdje u virtualnom svijetu, a da za taj sadržaj nisu dala pristanak. Njega su objavile osobe kojima najviše vjeruju i koje im doista žele dobro – njihovi roditelji.

Također, stručnjaci predviđaju da će do 2030. dvije trećine slučajeva krađe identiteta uključivati sadržaj koji je dobrovoljno podijeljen s online zajednicom. Zbog tog bezbrižnog ‘sharentinga‘ roditelji nehotice izlažu svoju djecu podatkovnim brokerima, hakerima, pedofilima i drugim zlonamjernim pojedincima.

Kako je komentirao Ulrich Klenke, glavni brend direktor DT-a, kompanija pruža najbolju i najsigurniju mrežnu infrastrukturu, ali se i svi moramo opremiti znanjem i alatima kako bismo osigurali sigurno i odgovorno upravljanje našim podacima na internetu.

Mač s dvije oštrice

– Napredak umjetne inteligencije predstavlja prilike, njome smo fascinirani, ali dolazi i s određenim rizicima. Moramo naučiti razborito upravljati s oba aspekta. Pokušavamo biti optimistični u pogledu digitalne budućnosti, ali moramo sagledati obje strane. Ne samo da je važno pokazati sretnu, sunčanu stranu brenda već je nužno otvoreno razgovarati o problemima i svim aspektima digitalnog života, ilustrirajući kako koristiti tehnologiju za dobro – kazao nam je Klenke.

Svjestan da potrošači ne žele da im korporacije govore da ne smiju stavljati slike svoje djece na web, odlučili su prvo sebi postaviti pitanje jesu li uopće vjerodostojni.

– Mi smo velika kompanija, pružamo ključnu infrastrukturu, dio smo većeg društva, i stoga je ovo naš domaći teren – nastavio je Klenke i dodao da su od korisnika dobili pozitivne reakcije na kampanju.

Oni su im zahvalni, jer je kampanja istaknula nešto o čemu ranije nisu razmišljali.

– Ova kampanja nije moraliziranje ili govorenje ljudima što da rade. Naš je posao pokazati ljudima moguće posljedice i dopustiti im da odluče žele li nešto sami poduzeti. Kao brend, zalažemo se za nešto što smatramo dobrim i važnim – zaključio je Klenke.

27. travanj 2024 12:01