Život
StoryEditor

Sindikat holivudskih glumaca potpisao trogodišnji ugovor

06. Prosinac 2023.
Members of the The Writers Guild of America (WGA) picket outside Paramount Pictures on Friday, May 5, 2023, in Los Angeles. Štrajk glumaca, scenarista i pisaca u Hollywoodufoto Shutterstock

Sindikat holivudskih glumaca SAG-AFTRA potpisao je trogodišnji ugovor s najvećim filmskim studijima u utorak čime je i službeno okončan najdulji štrajk koji je šest mjeseci paralizirao filmsku i televizijsku produkciju. 

SAG-AFTRA je objavio da je 78 posto njegovih članova koji su glasali podržalo sporazume s kućama kao što su Netflix Inc, Walt Disney Co i drugim članovima Saveza filsmkih i televizijskih producenata (AMPTP, Alliance of Motion Picture and Television Producers).

Zakjučen nakon 118 dana štrajka, sporazum donosi znanto povećanje plaća, posebne nagrade za glumce u filmovima ili serijama koje dožive velik uspjeh u prikazivanju, te konačno zaštitne mjere pri korištenju umjetne inteligencije (AI) u filmskoj produkciji.

Članstvo sindikata SAG-AFTRA stupilo je u štrajk u srpnju, a prvi dogovor sa studijima postignut je u studenom te su glumci odmah počeli snimati. 

Ove godine štrajkali su i scenaristi koji su to učinili prije holivudskih glumaca. Nakon pet mjeseci štrajka pisci filmskih scenarija prihvatili su novi ugovor s 99 posto glasova. 

Neki se glumci žale da novi ugovor ne jamči dovoljno zaštite od umjetne inteligencije. Prema odredbama ugovora studij moraju zatražiti dopuštenje poznatih glumaca da se koriste digitalnom sličnošću i da im plate takvo korištenje. 

Kritičari se žale da tekst ugovora ovako kako je sročen omogućava "stvaranje sintetičkih izvođača" što bi u konačnici moglo ukloniti potrebu za glumcima od krvi i mesa.

Štrajk scenarista i glumaca pogodio je velike dijelove filmske i televizijske produkcije, prekinuo je emitiranje poznatih emisija i primorao  RTV kuće da jesenski program popune reprizama i prikazivanjem reality showa. 

26. travanj 2024 21:09