Život
StoryEditor

Sve o pravilnoj prehrani za menadžere – od izbora hrane do povremenog posta

06. Svibanj 2024.
Snježana Cenić Stojaković i Mirta Fraisman Čobanov

Nije važno samo što jedemo, nego i način na koji se hranimo. Istaknula je to nutricionistkinja Snježana Cenić Stojaković iz znanstveno-holističkog centra Sinerga u podcastu `Kako voditi sebe i druge´.

Ta će nutricionistkinja sa specijalizacijom iz integrativne medicine biti jedna od govornica na konferenciji Umijeće vođenja: BodyBrain Leadership koja će se u zagrebačkom hotelu International održati u četvrtak 23. svibnja 2024. godine. Riječ je o konferenciji koja je namijenjena direktorima, poduzetnicima, menadžerima, stručnjacima za ljudske potencijale, liječnicima te zaposlenicima koji žele unaprijediti svoju karijeru i kvalitetu života.

-Hrana je jako važna, ali hoće li nam biti i lijek, ovisi o nizu čimbenika. Važno je kako se hranimo – jedemo li pod stresom ili u miru, nabacujemo li u sebe što god stignemo kad god stignemo… Cijeli proces hranjenja i sama hrana utječu na to kako će se hrana apsorbirati i kako će se probaviti - kazala je Snježana Cenić Stojaković u podcastu razgovarajući se s Mirtom Fraisman Čobanov, direktoricom Partus Akademije, trenericom leadershipa i organizatoricom konferencije BodyBrain Leadership.

Upozorila je da se preveliki naglasak ne smije stavljati na ono što jedemo jer to može dovesti do opsjednutosti hranom i drugih poremećaja hranjenja. Zato je izreku `Ono si što jedeš´ proširila na `Ono si što, kako, zašto, kada i s kim jedeš´.

Nutricionistkinja ljudima savjetuje da osvijeste vezu crijeva i uma. Objasnila je da hrana izravno utječe na sastav crijevnih bakterija i sluznicu crijeva. To se odražava na upale, imunitet i raspoloženje čovjeka.

Snježana Cenić Stojaković smatra da je povremeni post za većinu zdrave populacije građana dobar. Kombiniranjem 8 sati tijekom kojih se jede, i 16 kada se ne jede, u tijelu se smanjuju upalni procesi i organizam dobiva vrijeme za regeneraciju.

Onima koji mijenjaju način prehrane, savjetuje da ne idu s drastičnim promjenama. Ističe kako im hrana treba biti ukusna, a novi način hranjenja održiv na duge pruge. Pritom trebaju uzeti vrijeme za jelo u miru: `Jedite svjesno! Poslužite si ga i uživajte u njegovim mirisima i okusima. Ako jedemo ispred ekrana, zatvaramo si pristup svjesnosti´.

Na konferenciji BodyBrain Leadership Snježana Cenić Stojaković dat će i dodatne savjete direktorima, poduzetnicima, menadžerima i drugima kako da ovladaju novim obrascima hranjenja koji će doprinijeti njihovu zdravlju.

Budući da je zdravlje preduvjet dobre kvalitete osobnog i poslovnog života, na konferenciji će govoriti i akademkinja Vida Demarin, specijalistica neuropsihijatrije, psihijatrica Maja Bajs Janović i specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije Branimira Pašalić.

Svoja će iskustva iz poslovne perspektive s okupljenima podijeliti predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić, menadžerica Razvoja ljudskih resursa tvrtke dm – drogerie markt Hrvatska Nataša Odak i vlasnik tvrtke Motus Melior Goran Marković.

Ulaznice za konferenciju možete nabaviti putem internetske stranice: https://partus-konferencije.hr/

06. svibanj 2024 13:52