Život
StoryEditor

Turneja Taylor Swift prva je u povijesti koja će premašiti zaradu od milijardu dolara

03. Srpanj 2023.
Osim što glazbenica zarađuje vrtoglavih 13 milijuna dolara po nastupu, njezina turneja The Eras donijet će pet milijardi dolara prihoda američkim gradskim blagajnama

Američka glazbenica Taylor Swift svojom bi turnejom ‘The Eras‘ mogla srušiti još jedan rekord. Naime, nakon što je koncem godine uspjela prodati nevjerojatnih 2,4 milijuna ulaznica u samo jednom danu, portal Pollstar procjenjuje da bi ova turneja mogla postati prva u povijesti koja je premašila milijardu dolara zarade.

Tu magičnu brojku, predviđa se, ostvarit će na koncertu u Singapuru koji je zakazan za ožujak 2024., dok će do posljednjeg nastupa na londonskom Wembleyu (kolovoz 2024.) utržiti ukupno 1,4 milijarde dolara.

Na svakom nastupu dosad prodano je u prosjeku 53,9 tisuća karata i to po prosječnoj cijeni od 253 dolara tako da su Swift i njezin tim već sad bogatiji za 300 milijuna dolara.

Zlatna koka

Budući da je taj iznos ostvaren tijekom 22 dana turneje, ispada da je u samo jednom danu, odnosno noći ‘digla‘ 13 milijuna dolara.

Taylor Swift planira nastupiti 50 puta u SAD-u, a nakon kratke pauze, nastavlja turneju po čitavom svijetu.

Osim što su velike šanse da će zaraditi najviše novca ikad na turneji, impresivna je i zarada koju posredno donosi lokacijama na kojima nastupa. Kako prenosi Pollstar, digitalna istraživačka grupa QuestionPro izračunala je da će američka turneja generirati prihode u visini od pet milijardi dolara što je više od bruto domaćeg proizvoda 50 zemalja. Samo u Chicago, gdje je nastupila tri noći zaredom, hotelski kapaciteti su bili popunjeni 97 posto, dok je Las Vegas zabilježio najveću turističku post-pandemijsku potrošnju tijekom njenih nastupa.

Inače, magazin Forbes je Taylor Swift proglasio četvrtom najbogatijom samostvorenom milijunašicom iz svijeta zabave čija se neto vrijednost procjenjuje na 740 milijuna dolara.

01. svibanj 2024 12:56