Život
StoryEditor

Unatoč skupim avionskim kartama putovanja postala prioritet

09. Kolovoz 2023.

Procvat turističkih putovanja nakon pandemije i visoke cijene avionskih karata ne pokazuju naznake usporavanja u sljedećoj godini, unatoč gospodarskoj neizvjesnosti i sve manjoj ušteđevini kućanstava.

Prema Međunarodnoj udruzi u zračnom prometu, zračna putovanja dosegla su ove godine 90 posto razine prije pandemije. Oporavak su predvodili posjetitelji južne Europe iz hladnijih klimatskih područja unatoč visokim temperaturama te američki turisti.

- Nakon pandemije brojni su ljudi promijenili prioritete i usredotočili se na potrošnju na putovanja -  rekao je Dan McKone iz L.E.K. Consultinga.

Ta bi se iduće godine moglo dodatno intenzivirati. Nedavna anketa tvrtke Amadeus pokazuje kako 47 posto ispitanika smatra da su međunarodna putovanja prioritet u 2023. i 2024. godini, u odnosu na 42 posto onih koji su tako razmišljali prošle godine. Amadeus je istraživanje proveo među putnicima iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Njemačke i Singapura.

Takvi trendovi povećali su tromjesečne zarade turističkih kompanija, a operateri krstarenja poput Royal Caribbeana izvijestili su o rekordnim rezultatima. Putnički operateri Booking Holdings i Airbnb objavili su da su im prihodi porasli za 27 posto, odnosno 18 posto, dok zračni prijevoznik Delta i hotelski lanac Marriott International očekuju snažnu buduću potražnju.

Njemački prijevoznik Lufthansa priopćio je da rezervacije za ostatak godine premašuju 90 posto razine prije pandemije i da se ljetna sezona produljuje do listopada. United Airlines ove jeseni proširuje pokrivenost Pacifika novim letovima za Manilu, Hong Kong, Taipei i Tokio.

Općenito se procjenjuje se da će globalna potražnja za putovanjima u 2023. na godišnjoj razini porasti za 22 posto i za šest posto u 2024. godini, objavila je agencija Moody‘s. Pritom je malo vjerojatno da će cijene karata koje su u nekim slučajevima od pandemije porasle čak za dvoznamenkasti postotak, naglo pasti.

Hayley Berg iz online putničke agencije Hopper, ove jeseni za putnike u Europu i Aziju ne očekuje značajno smanjenje cijena. Procjenjuje da će cijene zrakoplovnih karata na dugim međunarodnim rutama ostati visoke dok ponuda ne premaši razine prije pandemije, potražnja se normalizira, a cijene zrakoplovnih goriva dodatno padnu.

Slaba točka su unutarnja putovanja u SAD-u, budući da je kraj ograničenja testiranja na covid 19 oslobodio nagomilanu potražnju Amerikanaca za odlaskom na odmor u inozemstvo.

27. travanj 2024 22:48