Život
StoryEditor

Uz pomoć AI-ija, Paul McCartney završava posljednju pjesmu Beatlesa

14. Lipanj 2023.
The Beatles 
Umjetna inteligencija je uspjela izolirati glas Johna Lennona s demo snimke, a dovršit će je Paul McCartney sa svojim timom

Obožavatelji kultnih Beatlesa, ove će godine moći čuti njihovu posljednju numeru koju, uz malenu pomoć umjetne inteligencije, završava Paul McCartney. Pjesmu će, kako je BBC-iju kazao McCartney, izvesti John Lennon, a njegov su glas uspjeli izvući iz demo-snimke koju nezaboravni glazbenik nije uspio završiti.

Riječ će biti najvjerojatnije o pjesmu ‘Now and Then‘ koju je Lennon snimio 1978., dvije godine prije tragične smrti. Uz pomoć AI tehnologije, uspjeli su ukloniti pozadinsku buku i izolirati Lennonov glas te snimiti pjesmu, odnosno dovršiti je na uobičajen način.

Upitna tehnologija

Iako su brojni glazbenici skeptični u vezi korištenja umjetne inteligencije u industriji, McCartney je kazao da tu svakako postoji jedna dobra i jedna zastrašujuća strana, a tek treba vidjeti kuda čitava priča vodi. Ako je suditi prema dosadašnjim primjerima, sigurno će voditi i do krivotvorina.

Naime, nedavno je na internetu osvanuo duet slavnih glazbenika Drakea i The Weeknda, ‘Heart od my sleeve‘, u čijoj produkciji dvojac uopće nije sudjelovao. Uz pomoć umjetne inteligencije kreirao ju je umjetnik sa pseudonimom Ghost Writer, a nakon što je na Spotifyiju poslušana 250 tisuća puta, a na TikToju pregledana preko osam milijuna puta, uklonjena je s platformi zbog kršenja autorskih prava.

28. travanj 2024 19:02