Život
StoryEditor

Uzalud vam trud, mladi si ne mogu priuštiti održive brendove

25. Travanj 2023.
Britansko je istraživanje pokazalo da čak 96 posto kupaca bira proizvode koji nisu ekološki i održivi, jer su jeftiniji

Dio publike nedavno je sablaznila činjenica da je kineska tvornica odjeće, Shein, najpopularniji brend na svijetu. Osim što se Shein po medijima povlači zbog skandalozne poslovne politike i iskorištavanja radnika, proglašavaju ga i jednim od najvećih onečišćivača okoliša (zbog količine proizvodnje).

Iako zvuči paradoksalno, ali mladi koji su najveći zagovaratelji održivosti i borci za klimu, ujedno su i njegovi najveći kupci. Nedavna studija provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu, dala je jednostavan odgovor na taj paradoks – mladi žele etične, održive brendove, ali ih ne mogu priuštiti.

Naime, od ispitanih tisuću potrošača između 16 i 40 godina, čak ih je 96 posto izjavilo da zbog poraslih troškova života, ne mogu kupiti ekološki osviještene brendove. Više od polovice, odnosno 53 posto, kazalo je da su im prioritet cjenovno prihvatljiviji proizvodi, a brendovi koji su eco-friendly često prodaju proizvode koji su van njihovog budžeta. 

Strogi Z-ijevci

Milenijci stoje nešto bolje od generacije Z kad su financije u pitanju, pa su prilagodili svoje kupovne navike i životni stil u skladu s diskusijama o klimatskim promjenama. Njih 52 posto pak odbija kupovati brendove koje smatraju ‘greenwasherima‘, dok to čini 45 posto milenijaca. Iako su stroži prema ‘greenwasherima‘, blaži su prema fast-fashion lancima – u njima nešto pozitivno vidi 47 posto milenijaca i 34 posto predstavnika generacije Z.

Ovo je istraživanje naručila zajednica Earthtopija čiji je šef, Rob Greenfield, za WWD izjavio da potrošači često zaboravljaju da su održivi proizvodi inicijalno možda skuplji, ali dugoročno povoljniji jer ih se može ponovo koristiti (reusability). Ipak, smatra Greenfield, zbog činjenice da više cijene odbijaju kupce, u priču bi se trebale uključiti vlade koje bi trebale smanjiti poreze etičnim brendovima ili ih povećati kompanijama koje nude proizvode pune plastike, niže kvalitete ili s pogubnijim utjecajem na okoliš.

26. travanj 2024 23:03