Znanja

Kozmetički div slavi 15 godina poslovanja u Hrvatskoj

Vodeća svjetska i domaća kozmetička kompanija direktne prodaje Avon ove godine slavi jubilarnu obljetnicu osnutka u Hrvatskoj – punih 15 godina. Avon je inače prisutan u više od 100 zemalja svijeta s više od 600 milijuna tiskanih kataloga na godinu i prodajnom silom od više od 6,4 milijuna Avon Ladies.

Ipak, tu je tek početak priče o Avonu, jer je on i jedan od predvodnika na području razvoja novih tehnologija s više od 80 patenata, a osnovao je i vlastitu zakladu za borbu protiv raka dojke i obiteljskog nasilja.

Kompanija za žene Priča o Avonu, kompaniji koja je prošle godine proslavila 125. rođendan, zapravo je priča o ženama kroz povijest. Prvi proizvod koji je tvrtka, prvotno pod nazivom California Perfume Company, ponudila kupcima bio je set parfema Little Dot, a već godinu dana nakon osnivanja Avon je izdao svoj prvi katalog u boji. Također, Avon je omogućio ženama financijsku neovisnost čak 34 godine prije nego su dobile pravo glasa. Riječ je o tvrtki s bogatim naslijeđem i tradicijom, temeljenoj na čvrstim vrijednostima i principima koji potječu od njenog osnutka.
U Hrvatskoj Avon ove godine obilježava 15 godina od početka poslovanja, a tvrtka je prisutna na tržištu od 1997. godine. Tvrtka Avon Kozmetika danas ima 37 zaposlenih, tijekom godina nekoliko je puta zaslužila certifikat Poslodavac Partner, koji dokazuje njenu izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima, a 2008. uvrštena je i u publikaciju Superbrands. Kao dio Dunavske regije od prošle godine, Avon Hrvatska 15. rođendan dočekuje u okviru jedne od najuspješnijih regija u Europi.

– Tijekom proteklih 15 godina Avona u Hrvatskoj imali smo priliku uočavati kako se neprestano razvijamo i prilagođavamo novim okolnostima, ali ostajemo vjerni temeljnim vrijednostima. Ostali smo istinska kompanija za žene, čiji su dobrobit i osobno osnaživanje u središtu naših aktivnosti. Zato želim zahvaliti cijelom timu u Hrvatskoj i našim Avon Ladies, zbog čije sam ustrajnosti i snage siguran da je još mnogo uspješnih godina ispred nas – rekao je Mustafa Halilović, Avonov viši voditelj prodaje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.
Osim prema kvalitetnoj poslovnoj organizaciji Avon je na tržištu prepoznat i kao kompanija koja mnogo računa vodi o humanosti. Avonova Zaklada za žene danas je najveća humanitarna zaklada jedne svjetske tvrtke, nazočna u više od 50 zemalja svijeta.

Humanost na djelu Od 1955. kad je osnovana, Avonova zaklada prikupila je više od 800 milijuna dolara širom svijeta za borbu protiv kritičnih problema žena poput raka dojke i nasilja u obitelji. Avonova zaklada za žene pomaže i potrebitima kroz svoje programe pomoći u slučaju izvanrednih stanja i katastrofa: nakon razornih potresa donirala je milijun dolara pomoći Haitiju te per milijuna dolara za obnovu u Kini.
Tvrtka Avon Hrvatska također je aktivna na području borbe protiv raka dojke i nasilja nad ženama s ciljem poboljšanja i spašavanja života žena. Već je 2006. Avon u Hrvatskoj krenuo prodavati proizvode s ružičastom vrpcom, koja simbolizira borbu protiv raka dojke, kao regularnom ponudom u svom katalogu, tako započevši svoj humanitaran rad. Dvije godine kasnije, 2008. uveo je i posebne proizvode sa simbolom beskonačnosti kao podršku borbi protiv naslija nad ženama.

Tvrtka je organizirala i brojne humanitarne akcije, poput tri izdanja Moje prve mamografije, koja je više od 1800 žena u Hrvatskoj omogućila besplatan pregled mobilnim mamografom ili Avon Šetnje za život za podizanje svijesti o potrebi redovitog pregleda. Šetnjom za život prikupljeno je 100.000 kuna za Autonomnu žensku kuću Zagreb, a tu su i potpore drugim lokalnim nevladinim udrugama, kao što je donacija 50.000 kuna Udruzi Brod i njenom skloništu za žene u 2011. U sklopu tradicionalnog programa ‘Speak Out Domestic Violence’, tvrtka ove godine u našoj regiji organizira kampanju ‘Udari mene, a ne žene’, čije je zaštitno lice u Hrvatskoj boksač Stjepan Božić.
– Činjenica da je jedna tvrtka već 15 godina prisutna i uspješna na tržištu govori dovoljno. Ostaje neupitno poboljšavanje naših proizvoda, usluga i modela izravne prodaje kako bismo na najbolji način zadovoljili potrebe žena na globalnom, ali i na hrvatskom tržištu. Također, ponosna sam na Avonovu dugu tradiciju predanosti ženama, koja uključuje društveno odgovorne projekte, ali i na naš koncept direktne prodaje, koji ženama nudi mogućnost financijske neovisnosti – rekla je Lucija Josipović, Avonova voditeljica odnosa s javnošću i oglašavanja za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Briga o kadrovima Kao jednu od tajni uspjeha u Avonu ističu i važnost poznavanja potreba korisnika i korištenje svake prilike za unapređenje odnosa s njima. U skladu sa svim tim načelima, u Avonu se posebno brinu i o svojim zaposlenicima. Osim što je zaposlenicima Avona u Hrvatskoj na raspolaganju soba za opuštanje, gdje mogu uživati u stolnom nogometu i masažnoj fotelji, na radnom se mjestu mogu opustiti i sjedenjem na loptama za pilates. Također, Avon dvaput na godinu provodi ‘Talent Review’, proces u kojem se identificiraju talenti među svim zaposlenicima u devet zemalja unutar Dunavske regije. Na temelju tog procesa radi se akcijski plan za najtalentiranije, koji mogu biti uključeni u neki projekt, trening, rad jedan na jedan s kolegom iz drugog odjela, mentorstvo i slično.

– Tijekom ove godine implementirat ćemo tri projekta: internu platformu, u sklopu koje će zaposlenici držati treninge iz područja djelovanja njihovih odjela svojim kolegama, i program nagrađivanja, koji će nadopuniti postojeći sustav temeljen na praćenju radne uspješnosti. Tu je i program uvođenja za nove zaposlenike kako bismo ih od početka maksimalno uključili u rad organizacije te im pokazali da su donijeli dobru odluku izabravši Avon – objasnila je Vedrana Kelec, supervizorica ljudskih potencijala Avona za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

U Avonu kažu da im je plan nastaviti uspješno poslovanje u Hrvatskoj te, kao i prvih 15 godina, nuditi vrhunske proizvode i usluge svim potrošačima. Također, nastavit će filantropske napore u borbi protiv raka dojke i povećati fokus na borbu protiv nasilja nad ženama te na taj način podržati prosperitet žena u Hrvatskoj i društva u cjelini. Cilj im je i učiniti mogućnosti za zaradu u sklopu njihovoga poslovnog modela dostupnima svima i u ova financijski teška vremena postati destinacija za osnaživanje i osamostaljenje za svaku osobu koja voli i cijeni ljepotu i kvalitetu.

Ideja vodilja
Inovacije bez okrutnosti

Avon ima dugu povijest tehnološkog inovatorstva na tržištu, a više od 350 znanstvenika radi u Avonovom istraživačkom centru u Suffernu u državi New York, vrijednome 100 milijuna dolara, te na osam pratećih istraživačko-razvojnih lokacija širom svijeta. Avonu to omogućava da svim ženama svijeta ponudi kozmetiku svjetske klase kao proizvod vrhunske tehnologije. Avonovo glavno prodajno sredstvo je katalog, koji izlazi svaka tri tjedna. U njemu tvrtka predstavlja moderne kozmetičke proizvode i modne potrepštine po umjerenim cijenama. Sigurnost potrošača prvi je prioritet Avona, pa je tako 2. lipnja 1989. Avon postao prva velika kozmetička tvrtka koja je objavila trajnu obustavu ispitivanja proizvoda na životinjama na svim svojim proizvodnim lokacijama.

Komentari