Znanja

Virtualno natjecanje za voditelje projekata

U rujnu će se na mreži održati prvo globalno natjecanje GeCCo – Global eCollaboration Competition 2012 – koje organizira ogranak za mladež Međunarodne asocijacije projektnog menadžmenta (IPMA). Young Crew Hrvatska ozbiljno priprema svoj mladi tim.

Trinaestog rujna u podne po srednjoeuropskom vremenu održat će se prvo virtualno globalno natjecanje GeCCo – Global eCollaboration Competition 2012. Natjecanje organizira IPMA (International Project Managament Association), odnosno njezin ogranak za mladež Young Crew. Hrvatska će također imati predstavnike na tom natjecanju kojem je cilj poboljšati kontakt između 15 članica IPMA Young Crewa. Tijekom njega 90-ak mladih voditelja projekata iz 15 zemalja diljem svijeta sudjelovat će u interkulturnoj i međunarodnoj suradnji u virtualnom okružju. U 24 sata svaki će multinacionalni tim morati riješiti studiju slučaja utemeljenu na studijama poslovnog slučaja, ali također može biti riječ o stvarnom problemu. Tim treba predstaviti svoje strateško rješenje. Svi timovi bit će internacionalni.

– Hrvatska će imati od sedam do deset predstavnika na tom natjecanju. Bit će dio internacionalnih timova i zajedno će morati riješiti zadanu studiju slučaja. Moći će komunicirati svim suvremenim tehnologijama kao što je Skype, mobitel i druge. Još nismo izabrali predstavnike. Prijave su otvorene do 1. kolovoza. Postavljeni su osnovni kriteriji: članstvo u našoj udruzi, znanje engleskoga, jer to će biti jezik komunikacije, te IPMA-in certifikat za vođenje tima – rekla nam je predsjednica Young Crewa Hrvatske Gordana Blažević.

Prilika za najbolje
Gordana Blažević jedna je od osnivača Young Crewa Hrvatske i iznimno je aktivna u radu udruge koja postoji tek nešto više od godinu dana. Projekt GeCCo prvi je veći međunarodni zadatak koji očekuje udrugu i mnogo radi na promidžbi.
– Iako bismo već sada bez dodatnih aktivnosti mogli sastaviti tim za natjecanje, promicat ćemo GeCCo na fakultetima i privući najbolje kandidate. Virtualna komunikacija, grupna dinamika u raspodijeljenim timovima, upravljanje različitim kulturama i vremenskim zonama neki su čimbenici zbog kojih je taj projekt jedinstven i zbog toga želimo najbolje predstavnike. Pravila nalažu da mogu sudjelovati oni između 25 i 35 godina, ali inače nema dobne granice za učlanjenje u Young Crew jer ne treba se ograničavati, nego svima pružiti jednaku priliku – smatra Blažević.
Na GeCCo-u bit će predstavnici Australije, Austrije, Češke, Finske, Njemačke, Latvije, Španjolske, Slovenije, Rusije, Poljske, Portugala, Nizozemske i Nepala. Natjecanje koje traje 24 sata specifično je jer će natjecatelji biti u 12 vremenskih zona pa se će se osim sa zadatkom boriti s vremenskom razlikom.

– Zahvaljujući našim kontaktima cijeli hrvatski tim vjerojatno će biti smješten u zajedničkoj kući ta 24 sata, tako ćemo svojim predstavnicima malo olakšati zadatak. Mi ćemo osigurati računala, a oni će se morati sami snaći za kompjutorske programe i načine komuniciranja s drugim članovima svojeg tima. Još se ne zna kakva će biti studija slučaja koju će rješavati jer se pregovara s potencijalnim sponzorima. Možda će biti riječ o stvarnom – poručila je Blažević.

Kongres u Dubrovniku
Žiri će nakon natjecanja ocijeniti sve timove i nakon dva do tri tjedna proglasit će pobjednika koji će nagradu najprije dobiti Skypeom, a zatim toga i uživo na IPMA-inu kongresu u Grčkoj. Osim sudjelovanja na natjecanju GeCCo Young Crew Hrvatska mnogo ulaže u izobrazbu i druženje svojih članova.

– Prošle godine organizirali smo dvodnevnu radionicu u šibenskom Solarisu na temu projektnih timova. Sastat ćemo se i ove godine. U Umagu očekujemo sličan odziv kao u Solarisu, dakle 30-ak ljudi. Ove sam godine organizaciju prepustila mlađim kolegicama koje su se same ponudile da to učine – rekla je Blažević. Organizacija radionica samo je uvod u najveći projekt koji očekuje Young Crew Hrvatsku, ali i krovnu udrugu – Hrvatsku udrugu za upravljanje projektima.

– Već smo sad počeli pripremati organizaciju IPMA-ina kongresa sljedeće godine u listopadu u Dubrovniku. To je naš najveći prioritet i cijelo ćemo članstvo iskoristiti da to odradimo najbolje što možemo. Ove sam godine zbog posla morala odbiti sudjelovanje u organizaciji grčkog kongresa, ali zato ćemo se posebno potruditi da najbolje što možemo organiziramo svoj kongres u Hrvatskoj. Očekujemo otprilike tisuću gostiju. To je projekt kojem se iznimno radujem – istaknula je Blažević.
Iako sve IPMA-ine članice mogu imati podružnicu za mlade, nisu se sve odlučile za to, što se najbolje vidi po odzivu za prvi GeCCo.

Svjetska mreža
– U svijetu je aktivno 15-ak organizacija Young Crew i sve vrlo dobro surađuju, što se vidi na ovom projektu. Komunicira se elektronički, najviše e-poštom i Skypeom, što je prednost vremena u kojem živimo – napominje Blažević. Iako udruga postoji samo malo više od godinu dana, u njoj je danas 80-ak članova, od kojih je 20 aktivno na projektima. Cilj je povećati broj članova jer tako na vidjelo dolaze prednosti udruge.
– Najveća je prednost zasigurno umreživanje. Mnogo toga razmjenjujemo, naši članovi dobivaju čak i ponude za posao. To je sigurno najveća prednost Young Crewa. Osim na lokalnoj razini GeCCO pomoći će da se mreža kontakata proširi na cijeli svijet. Uspostavljeni kontakti mogu pomoći našim članovima u životu. Cilj nam je razviti mlade voditelje projekata promidžbe inovacija i novih istraživanja upravljanja projektima. Naša je vizija da nas do kraja 2013. prepoznaju kao vodeću organizacija koja potiče i razvija znanja i vještine upravljanja projektima za mlade voditelje i PM-profesionalce. Istaknula bih neke ciljeve: edukaciju, interakciju i razmjenu iskustva, organiziranje nacionalnih okupljanja te stvaranje foruma i informacijske baze – poručila je za kraj predsjednica Young Crewa Hrvatske Gordana Blažević.

Young Crew Hrvatska
Tko može postati član?
Član Young Crew Hrvatska može postati studenti, te sadašnji i budući voditelji projekata od 25 do 35 godina starosti iako se dobna granica može i zaobići. Prilikom učlanjenja treba ispuniti prijavnicu i poslati ju na Young Crew Croatia, Zavod za organizaciju i ekonomiku građenja, Kačićeva 26, 10000 Zagreb. Godišnja članarina iznosi 100 kuna, a redovni studenti koji pošalju potvrdu s fakulteta oslobođeni su plaćanja. Članstvu u Young Crew Croatia automatski osigurava članstvo u IPMA. Više informacije možete dobiti na njihovoj web stranici capm.hr/young-crew

Komentari