Znanja
StoryEditor

10 fakulteta koji su inkubatori milijardera

20. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Diploma Harvarda nije garancija da ćete zarađivati milijarde, ali čini se kako poprilično doprinosi takvom ishodu.

Pedeset dvoje trenutno živućih milijardera završilo je Harvard, gotovo dvostruko više od onih koji su dobili diplomu na drugoplasiranom Sveučilištu Pennsylvanija, čijih 28 studenata trenutno nosi ‘titulu‘ milijardera. Ostala sveučilišta koja se nalaze u ‘top 10‘ su: Stanford, NYU, Columbia, MIT, Cornell, USC i Yale. Cambridge je jedini fakultet izvan SAD-a koji je dospio na ovu listu, s 11 bivših studenata milijardera.

Ova lista je rezultat studije iz 2014. godine koju su proveli analitička tvrtka WealthX i UBS. Izvještaj ističe kako unatoč činjenici da 68 posto milijardera ima barem četverogodišnje visoko obrazovanje, fakultet nije nužan preduvjet uspjeha, s obzirom da jedan od tri milijardera nije završio fakultet ili ga uopće nije pohađao.

Studija je otkrila još nekoliko zanimljivih činjenica. Primjerice, najviše milijardera je u SAD-u. 515 građana SAD-a posjeduje više od dvije milijarde dolara, što je triput više nego u drugoplasiranoj Kini, koja broji 157 takvih pojedinaca. Svega 20 posto milijardera je naslijedilo bogatstvo kojim raspolažu. 20 posto ih je naslijedilo malen dio koji su pretvorili u golemo bogatstvo, a čak 60 posto ih je započelo od nule.

U New Yorku živi najviše milijardera, čak 96. Slijede Hong Kong (75), Moskva (74), London (67), Mumbai (30), San Francisco i Tokio (20) i Houston (14).

23. travanj 2024 03:45