Znanja
StoryEditor

12 protekcionističkih mjera u državama EU

01. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatski izvoznici žale se na prepreke s kojima se susreću na drugim tržištima Europske unije. Riječ je o višim standardima razvijenih država koje treba ispuniti, ali i o skrivenom i formalno zabranjenom protekcionizmu. Nažalost, Hrvatska premalo iskorištava slične mjere za zaštitu svojih proizvođača

Ovdje donosimo 12 protekcionističkih mjera u državama EU,a  cijeli tekst o protekcionizmu na tržištima EU možete pročitati u novom broju Lidera.

1. HomologacijaTraži se homologacija iz domaće zemlje, a u većini slučajeva riječ je o homologacijama prema mjeri najvećih domaćih tvrtki. Proces izdavanja traje i dulje od natječaja i onemogućuje prijavu. Odredba je prisutna u većini europskih zemalja. Hrvatska priznaje homologaciju drugih zemalja.

2. Potrebni certifikatiPosjedovanje certifikata njemačkih neovisnih institucija ponekad nije dovoljno. Njemački konkurenti imaju samo mišljenje ureda vještaka i to se prihvaća na njemačkim, ali i hrvatskim natječajima. Slično je u Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj i Austriji.

3. Poznavanje lokalnih propisaZa prijavu na natječaj u Njemačkoj potrebno je poznavati i lokalne propise iako je riječ o državnim natječajima. Do njih je mnogo teže i kompliciranije doći te upoznavanje s njima usporava prijavu i skraćuje rok za prikupljanje dokumentacije.

4. Poštovanje minimalne plaćeNjemačka traži od prijevoznika da poštuju minimalnu njemačku plaću u uslugama prijevoza. Na taj način poskupljuje cijenu konkurenciji, a pogoduje svojim vozačima.

5. Protežiranje domaćih tvrtkiU Rumunjskoj AFER (agencija za homologaciju i tehničko usklađivanje) protežira domaće tvrtke s proizvodima jako niske kvalitete i bez papira, a zahtijeva složenu proceduru za homologaciju za strane tvrtke usprkos posjedovanju certifikata. 

6. Vremenska ograničenjaZa usluge međunarodnog prijevoza u Austriji novi prijevoznik mora prvo dvije godine obavljati lokalni prijevoz da bi nakon toga mogao obavljati međunarodni.

7. Protežiranje rješenja U Italiji se više cijene rješenja jedne tvrtke iako ne odgovara u potpunosti sigurnosnim propisima CENELEC, a Talijani su donijeli i propise s dodatnim zahtjevima izvan CENELEC-a i time sprečavaju ‘Cross Acceptance‘ priznavanje certifikata i homologacija.

8. Poznavanje jezikaUvjet za dobivanje natječaja za gradnju broda u Nizozemskoj jest da svi koji sudjeluju u njemu moraju znati nizozemski jezik u govoru i pismu. 

9. Uvjetovanje suradnje s domaćim tvrtkamaJavni natječaji poništavaju se dok pobjednik u svoj tim ne uključi i domaću tvrtku koja se također prijavljuje na natječaj. To poskupljuje ponudu i ponuda inozemnog ponuđača tako postaje preskupa. To je praksa u zapadnoeuropskim zemljama.

10. Naplata cestarineVinjete pogoduju domaćim prijevoznicima i vozačima. Jedan dan vožnje s najkraćom vinjetom u Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji sedam je puta skuplji od dana u godišnjoj vinjeti. Njemačka će svojim vozačima subvencionirati vinjetu pojeftinjenjem tehničkog pregleda.

11. Prilagođeni uvjeti natječajaNatječaji se pišu tako da favoriziraju domaće tvrtke, koje nerijetko sudjeluju u izradi natječajne dokumentacije. Primjenjuje se u zapadnoeuropskim zemljama.

12. Ograničavanje ulaganjaU Austriji je zabranjeno financiranje vjerskih udruga novcem koji nije iz Austrije te predavanja u školi mogu držati samo austrijski državljani na njemačkom jeziku. Ta je protekcionistička mjera više politička nego ekonomska.

27. travanj 2024 05:02