Znanja
StoryEditor

3 pitanja koja postavljaju uspješni lideri

11. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

– Stručnjak je onaj koji je uspijeva proces donošenja odluka i prosudbi učiniti jednostavnijim tako što zna na što obratiti pozornost, a što ignorirati. – kaže Edward DeBono, poznati liječnik, autor, izumitelj i konzultant.

Poslovanje u 2014. godini podrazumijeva prekomjerne količine informacija, sve veća ograničenja vremena i sredstava i smanjena kontrola nad procesom. Shvaćajući to, kako je moguće stvoriti više u ovakvom frenetičnom i mahnitom okruženju?Rješenje je intenzivno fokusiranje i poticanje kulture odgovornosti.Ovo su tri pitanja koja si možete postaviti kako biste postavili prioritete:

Koji je stvarni cilj?Veliki lideri naglašavaju osnovne ciljeve čak i kad se to čini očitim i jasnim jer shvaćaju da je nemoguće postići bilo što ako prioriteti nisu jasno definirani.Stoga, prije bilo kakvog sastanka, pothvata ili inicijative morate biti svjesni krajnjeg cilja, pozicije u nekom procesu i vaše uloge u svemu tome.Tako postavljene i definirane stvari vode ka povećanoj učinkovitosti i djelotvornosti.

Što uporno propuštamo uočiti?Opće je prihvaćena ideja da dobri lideri osluškuju potrebe i zahtjeve svojih zaposlenika, klijenata i korisnika. Ipak, koliko god se držali te prakse, svaki lider i svaka tvrtka ima slabe točke kojima se treba proaktivno baviti. Preispitujte svoje odluke, promislite što biste trebali raditi drugačije ili što propuštate.

Biste li se kladili na to?Svijet je danas kompleksno mjesto i možda se jednostavno trebamo vratiti osnovama. Pritom vam mogu pomoći pitanja poput: Jeste li sigurni? Koliko ste uvjereni u to? Koji su argumenti? Biste li se na to kladili?

28. travanj 2024 11:36