Korona i biznis
03. svibanj 2015.

3 savjeta koja će vam pomoći da zadržite najuspješnije zaposlenike

lider.media
lider.media

Odlaze li vam talenti iz kompanije? Prelaze li vam najbolji zaposlenici u konkurentske firme?

Postoje načini da tome stanete na kraj. Prvi korak je, međutim, razumijevanje tog problema. Žele li veću fleksibilnost, više vremena za privatan život? Jesu li pod stresom, nezadovoljni i neproduktivni?

Donosimo tri savjeta koja vam mogu pomoći da to spriječite:

Razumijevanje problema

Da biste nešto spriječili, najprije morate shvatiti kako je do toga došlo. Ljudi ne napuštaju kompanije – napuštaju loš menadžment, lošu radnu atmosferu, niske plaće ili nemogućnost napredovanja. U potrazi su za boljim prilikama i fleksibilnijim poslovima koji će im omogućiti uspješniji balans privatnog i poslovnog života. Ukoliko shvatite temeljni problem, doći ćete do rješenja i zadržati talentirane radnike.

Ohrabrujte zaposlenike da predlažu nove zaposlenike

Ukoliko vam odu najuspješniji zaposlenici, s njima odlazi i njihova mreža kontakata iz koje biste potencijalno mogli crpiti novu radnu snagu. Također, manja je vjerojatnost da će, ukoliko pobjegnu iz kompanije, reći pokoju dobru riječ o vašoj kompaniji. Ohrabrujte svoje zaposlenike da izgrađuju brend vaše kompanije.

Ojačajte korporativnu kulturu

Ako primijetite da vam zaposlenici odlaze, možda je vrijeme da promijenite korporativnu kulturu. Najavite svoju želju zaposlenicima i zamolite ih da daju prijedloge. To će podići moral i zadržati one željne promjene.