Znanja
StoryEditor

3 savjeta za poboljšanje menadžerske izvedbe

27. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Ravnatelj Skinner iz kultne animirane TV serije jednom se zapitao zaostaje li za vremenom, budući da ne može razumjeti djecu. Na koncu je zaključio da su djeca u krivu i da se ona trebaju promijeniti.

Ako ste menadžer, vjerojatno ste se nekolicinu puta osjećali kao Skinner – kao da niste na istoj valnoj duljini kao vaši kolege ili nadređeni. U takvim slučajevima želite da se promijene, ali, ako su takve situacije česte, možda je vrijeme da se fokus priče prebaci na vas.

Ako imate osjećaj da vam se karijera raspada, nemojte se bojati kritički promotriti svoje poslovno ponašanje. Uvijek možete poboljšati svoju izvedbu, bez obzira koliko ste dugo u poslu. Osim toga, uvijek možete naučiti nešto novo, budući da uloga menadžera zahtijeva strpljenje, posvećenost i stalno napredovanje.

Ako se mučite u svojoj ulozi lidera, pokušajte s ovim savjetima:

Razgovarajte sa svojim timom zaposlenika

Niste sigurni je li problem u vama? Najlakši način da dođete do zaključka jest da iskreno razgovarate sa svojim timom. Zamolite ih za povratnu informaciju o svom radu. Ako vas muči iskrenost odgovora, uvijek možete provesti neku anonimnu anketu.

Locirajte područja koja ostavljaju mjesta za napredak

Vjerojatno svake godine primate izvješća o svom radu. Ipak, ako mislite da postoji neki problem, nemojte čekati godišnji izvještaj da biste nešto poduzeli.

Kada shvatite da nešto radite loše, uključuju se emocije. Osjećate se bespomoćno, zauzimate obrambeni stav i generalno vam pada raspoloženje. Ponekad vam čak mogu pasti napamet i misli o odustajanju od svega.

To nije opcija. Bez obzira na visoki položaj u tvrtki, vi ste samo čovjek i ranjivi ste kao i svi drugi. Započnite s tri osobne kvalitete ili situacije koje su dovele do situacije u kojoj se trenutno nalazite. Napadnite probleme i mjerite napredak kroz vrijeme.

Pronađite mentora

Niste jedini s problemima u karijeri. Većina se ljudi našla u takvoj situaciji i trebali biste potražiti savjet od onih za koje mislite da bi vam mogli pomoći. Potražite mentora – nekoga tko je dugo u poslu kojim se bavite, bilo da je ta osoba unutar ili izvan vaše kompanije. Možete pokušati pronaći i više mentora. Pametno izaberite i nemojte se bojati priznati probleme s kojima se borite.

Drugim riječima, budite svjesni da uvijek ima mjesta za napredak. Dok god imate mogućnost kritičkog pogleda na situaciju u kojoj se nalazite, postoji mogućnost nadilaženja problema. Ako ste otvoreni i pozitivni, uvijek postoji način da riješite zapreke pred vama.

19. travanj 2024 13:10