Znanja
StoryEditor

4 pitanja koja morate postaviti zaposleniku na odlasku

06. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Zaposlenik na odlasku može biti odličan izvor informacija o poslovanju vaše tvrtke i korporativnoj kulturi.

Ukoliko postavite prava pitanja, moći ćete dobiti uvid u pravo stanje stvari među zaposlenicima vaše tvrtke te potencijalno dobiti informacije o tome kako poboljšati položaj zaposlenika kako otkazi ne bi postali česta pojava.Evo nekoliko pitanja koja možete postaviti u takvoj situaciji:

Je li posao ispunio tvoja očekivanja?

Pozitivan prvi dojam najčešće je pokretač poslovnog angažmana nekog zaposlenika. Zato će vas sigurno zanimati koliko se podudarao prvotni prikaz posla sa stvarnošću i svakodnevicom. To ne znači da morate promijeniti način rada, to vam jednostavno pomaže da opis posla bude što točniji kako biste zaposlili ljude koji su spremni na sve navedeno.

Je li posao bio u skladu s tvojim osobnim ciljevima i interesima?

Ovim pitanjem možete ustanoviti kako se posao uklopio u životnu sliku zaposlenika na odlasku. Analize su pokazale da se kod najuspješnijih zaposlenika poslovne obveze i životni ciljevi uvelike poklapaju.Ovo također ne znači da morate promijeniti način na koji vaša tvrtka posluje, ali to je dobra ideja za pitanje na budućim intervjuima za posao.

Jesu li ti bili dostupni alati i resursi potrebni za efektivno obavljanje posla?

Treba imati na umu da je teško obavljati poslovne zadatke ukoliko potrebni resursi nisu na raspolaganju. Odgovor na ovo pitanje može vam dati uvid u to što biste zaista trebali staviti na raspolaganje svojim zaposlenicima.

Bi li rad u ovoj tvrtki preporučio svojim prijateljima?

Nije sigurno da ćete dobiti iskren odgovor na ovo pitanje, ali vrijedi pokušati.

Na kraju, nemojte postavljati pitanje postoji li nešto čime biste mogli zadržati zaposlenika na odlasku ukoliko nemate ništa za ponuditi. Time ćete pružiti lažan tračak nade osobama koje napuštaju radno mjesto koje im se sviđa, ali zbog kojekakvih razloga, niske plaće, primjerice, ne mogu ostati.

06. svibanj 2024 07:31