Znanja
StoryEditor

4 razloga zbog kojih odlaze dobri zaposlenici

18. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Što zaposlenike tjera da daju otkaz? Mogli bismo nabrajati do sutra – neslaganje s nadređenima, narušen balans privatnog i profesionalnog života, konflikti s kolegama, obiteljski problemi, mikromenadžment, neuspješna komunikacija, preseljenje…

Donosimo četiri ključna razloga koja zaposlenike tjeraju da potraže sretnije rješenje:

Loš sustav nagrada

Nije uvijek stvar u visini plaće. Nagrađivanje zaposlenika može poprimiti razne oblike – od nečeg jednostavnog kao što je priznavanje zasluga do plaćenih odmora, novih i izazovnih projekta, napredovanja ili iznenadnih bonusa. Međutim, sve pada u vodu ako je komunikacija neuspješna. Novac može stimulirati neke zaposlenike, ali drugima je priznanje, primjerice, puno važnije. Ključ je u tome da prepoznate što motivira pojedine zaposlenike i da se ponašate sukladno tim saznanjima.

Menadžment

Postoji izreka ‘Zaposlenici ne napuštaju tvrtke, već menadžere‘. Posao menadžera jest da motiviraju, osnažuju, angažiraju i nagrađuju zaposlenike te na taj način održavaju uspješnu korporativnu kulturu. Samo zato što netko dobro obavlja svoj posao, ne znači da će biti uspješan menadžer. Stoga nemojte taj posao dodjeljivati bilo kome. Menadžeri su ljudi koji raspolažu osobinama koje im omogućuju da utječu na zaposlenike, provode viziju kompanije i uspješno surađuju na svim razinama tvrtke.

Zapošljavanje/napredovanja

Kada zaposlenici koji dobro obavljaju svoj posao vide da do napredovanja dolaze oni koji rade manje od njih ili do promocija dolaze ulizivanjem i agresivnim umrežavanjem, to ih demotivira. Pogotovo ako jako puno rade i troše svo slobodno vrijeme na posao. Isto tako, možete očekivati odlazak izvrsnih zaposlenika ukoliko počnete zapošljavati raznorazne bratiće, kumove i prijatelje koji nemaju pojma što rade.

Prezaposlenost

Kada se najuspješniji zaposlenici počnu osjećati kao da nemaju slobodnog vremena, kada im se konstantno dodjeljuju novi zadaci i odgovornosti (iako posla imaju preko glave), prvi instinkt je da potraže novi posao na kojem će njihovo vrijeme biti cjenjenije. Dodatan posao ne bi trebao biti nagrada za uspješan rad. Potrudite se da vam najbolji zaposlenici ne ‘pregore‘.

02. svibanj 2024 12:30