Znanja
StoryEditor

4 savjeta za početnike u svijetu poslovnih anđela

07. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Poslovne anđele, sukladno stranici hrvatske mreže poslovnih anđela ‘Crane‘, možemo definirati kao privatne investitore zainteresirane za ulaganje u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja. Ipak, suštinski na njih možemo gledati kao na one koji važu rizik i potencijal uspjeha.

Nagrada može biti, recimo, vlasništvo nad dijelom Googlea, a rizik gubitak uloženog kapitala. To nije za svakoga, ali ako se ipak odlučite u to upustiti, rizik možete umanjiti do neke mjere. Donosimo četiri savjeta za početnike:

Ulaganje u tvrtke koje su dugoročno pasionirane

Poslovni anđeli početnici najčešće ne shvaćaju da investiranje ne znači da imate pravo nad postotkom dobiti ili profita tvrtke, već svojim ulogom osiguravate pravo pravičnosti. To nije nešto što možete mijenjati, staviti na banku ili unovčiti ako ostanete bez novca. Zapravo se kladite da će tvrtka u koju ulažete doseći stupanj likvidnosti, što se obično postiže prodajom tvrtke nekoj drugoj tvrtki (akvizicija) ili IPO-om što je postupak prvog izlaska novih dionica na tržišta kapitala.

U prosjeku je potrebno 6 i pol godina da neka tvrtka postane likvidna, zbog čega poduzetnici u koje poslovni anđeli ulažu moraju biti zaista strastveni kad je riječ o poslu kojim se bave, pri čemu novac nikad ne bi smio biti jedina motivacija.

Ulaganje samo u one tvrtke u kojima su i sami poduzetnici investitori

Ako autor i vlasnik nije osobno investirao u tvrtku, to je siguran znak da nešto nije u redu. Osoba koja ulaže vlastiti kapital, želi da svaki novčić bude utrošen smisleno. Ako postotak svakog tog utrošenog novca nije dijelom i u rukama poduzetnika, možda neće biti toliko pažljivi jer nije riječ o njihovom novcu.

Najbolje je ulagati nakon provođenja inicijalnih testova

Start up je zapravo serija pretpostavki. Pretpostavlja se da je to što korisnici žele. Pretpostavlja se način kako do njih doprijeti. Pretpostavlja se iznos koji će oni biti voljni platiti za pojedini proizvod ili uslugu. Na poduzetnicima je da empirijski dokažu valjanost pretpostavki, koristeći vlastiti novac. Poslovni anđeli bi trebali uskočiti nakon što testiranja tržišta završe i kada je poslovni model već jasan.

Kako osigurati potrošače?

Najbitnija stvar za start up je rast, odnosno kako doći do krajnjih potrošača. Jednom kada je model ustanovljen poslovni anđeli mogu odvagati je li tvrtka vrijedna ulaganja.

23. travanj 2024 04:51