Znanja
StoryEditor

4 savjeta za sklapanje poslovnih ugovora

25. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Obično kupci ne moraju dokazivati da su najbolja opcija za kupnju neke tvrtke. Naravno da prijašnji vlasnici žele da rezultat njihovog truda i rada završi u dobrim rukama, ali novac je bez premca najvažniji faktor.

Odnos ponuđača i kupcaOdnos između ponuđača i potencijalnog kupca uvijek je bitan faktor pri zaključivanju poslovnih ugovora. Preporuka nekoga tko zna vlasnike tvrtke je jako dobar početak. Na taj ćete način steći povjerenje i ubrzati sam proces.

Preliminarna analizaKao potencijalni kupac, morate procijeniti vrijednost i veličinu tvrtke koja vas zanima. To znači da morate imati uvid u sve stavke – kakva je korporativna kultura, tko su zaposlenici, kakve su prilike za rast, kakva je konkurencija, kako tvrtka kotira među potrošačima i slično. Ne samo da će to impresionirati ponuđača, već vam takve informacije mogu biti od pomoći prilikom pregovaranja.

Formuliranje ponudeKada radite poslovnu ponudu, morate razumjeti kako trenutni vlasnici gledaju na vrijednost tvrtke. Ako prolazite kroz pregovaračke procese, morate znati kako ponuđač gleda na vašu ponudu. Najbolji način da to saznate jest da jednostavno pitate.

Zaključivanje ugovoraJednom kad postignete dogovor, bitno je imati točne podatke o financijskim i poslovnim detaljima. Vjerojatno ćete još neko vrijeme potrošiti na pravne postupke. Ako ste pažljivo pristupili svakom stadiju pregovora, ne bi trebalo biti nikakvih neugodnih iznenađenja.

08. svibanj 2024 04:42