Znanja
StoryEditor

4 znaka da ste prezaposleni

26. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Je li vas itko ikad opisao kao ‘radoholičara‘? Radite li najčešće 80 sati tjedno? Provodite li više vremena s nadređenima nego s partnerom ili partnericom?

Činjenica da sve duže radimo, uzimamo sve manje godišnjeg i umirovljujemo se sve kasnije nije nešto čime bismo se trebali ponositi.

Prevelika zaposlenost i preokupiranost poslom može uzrokovati stres te se odraziti na naše zdravlje, mentalno zdravlje te na naše odnose s ljudima. Donosimo četiri znaka za alarm:

Osjećate se vezanima za radni stol

- Jedan se urednik Chicago Sun-Timesa bojao da će se bez njega raspasti cijeli posao. S druge se strane bojao činjenice da neće. Ako mislite da sve ovisi o vama te da ste neophodni tvrtki u kojoj radite, najvjerojatnije vam prijeti slom živaca. - kaže Joel Peterson iz američke aviokompanije JetBlue.Rješenje je jednostavno – zaposlite ljude koji bolje rade od vas, budite sretni zbog njihovog uspjeha, maknite im se s puta i napunite baterije.

Uvijek kasnite

Radoholičari imaju potrebu dovršiti sve što su započeli prije nego napuste radno mjesto, što često rezultira kašnjenjem.Rješenje je u odluci da na svaki dogovor dođete pet minuta ranije te da drugima objasnite da je to metoda kojom se prisiljavate da smanjite vrijeme utrošeno u stvari zbog kojih kasnite. To neće negativno utjecati na kvalitetu obavljanja posla, ali će vam pomoći da posložite prioritete.

Nikad ne uzimate stanku

- Predah od posla daje vam priliku da naučite neke nove stvari i uživate u njima. – kaže Peterson. Uklopite te stanke u svakodnevni život i postavite pravila. Peterson dodaje da je njegovo pravilo da ne radi za vrijeme leta, već da za to vrijeme čita.

Ne razdvajate se od mobitela

Ljudi koji previše rade uvijek su na mobitelu. Umjesto toga, pružite sebi trenutke odmora za razmišljanje i planiranje, pa makar to bilo samo pola sata dnevno.

08. svibanj 2024 17:31