Znanja
StoryEditor

5 pitanja koja otkrivaju dobrog kandidata za posao

21. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Čini se kao da je pitanje ‘Imate li neka dodatna pitanja?‘ na razgovorima za posao gotovo gubitak vremena budući da je kandidatima najčešće bitnije postaviti ‘pametno‘ pitanje, nego čuti odgovor na pitanje koje ih zanima.

Dobar kandidat za posao tražit će odgovore na pitanja koja ga zaista zanimaju jer na taj način procjenjuju poslodavca i samu tvrtku. Odnosno, procjenjuju želi li raditi u vašoj kompaniji ili ne.

Ovo su primjeri pitanja koja odaju da je pred vama dobar kandidat za ponuđeni posao:

Što se od mene očekuje u prvih 90 dana?Dobri kandidati žele energično započeti s radom, a ne ‘upoznavati tvrtku‘ i po nekoliko tjedana. Žele se odmah iskazati.

Koje su zajedničke osobine vaših najboljih zaposlenika?Svaka je tvrtka drugačija i ima drugačije kriterije za određivanje top zaposlenika.Nekim su tvrtkama bitni prekovremeni sati, drugima kreativnost. Neke tvrtke smatraju da je stalno privlačenje novih klijenata najbitnije, a neke blagonaklono gledaju na vrijeme utrošeno na educiranje klijenata o novim proizvodima.

Dobre kandidate ovo zanima iz dva razloga – jedan je da provjere uklapaju li se u takav kolektiv, a drugi je taj što, ako se uklapaju, vjerojatno žele biti među najboljim zaposlenicima.

Koje su djelatnosti najbitnije za tvrtku?U svakom su poslu neke djelatnosti bitnije od drugih.Posao zaposlenika u odjelu ljudskih resursa jest da raspisuju natječaje za otvorena radna mjesta, ali tvrtka ih zaista treba zbog sposobnosti da odaberu prave kandidate jer će u tom slučaju troškovi obučavanja biti manji, produktivnost veća i slično.Tehnička služba je tvrtkama potrebna zbog popravaka, ali je potrebnija ukoliko su rješenja problema dugoročna i donose profit.

Što zaposlenici rade u slobodno vrijeme?Zadovoljni zaposlenici vole ono što rade i ljude s kojima rade.Ovo je teško pitanje ukoliko tvrtka nije dovoljno mala jer ne dopušta generaliziranje. Kandidate to zanima da bi uvidjeli mogu li se uklopiti jer dobri kandidati obično imaju više opcija pred sobom.

Koji se planirate nositi sa…?Pred svakom su tvrtkom izazovi, nebitno jesu li tehnološke prirode, je li riječ o konkurenciji ili je pitanje držanja koraka s novim poslovnim trendovima.Primjerice, ako se intervju za posao vodi vezano uz radno mjesto u trgovini biciklističke opreme, a u neposrednoj se blizini otvara gotovo identična trgovina, onda je pitanje ‘Kako se mislite nositi s konkurencijom?‘ sasvim opravdano.Dobrog kandidata za posao, dakle, zanima ne samo koji su vaši planovi, već i kako će se on u te planove uklopiti.

15. travanj 2024 14:21