Znanja
StoryEditor

5 ponašanja unutar tvrtke koja tjeraju najtalentiranije zaposlenike

11. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Ako je vaša mantra u obraćanju zaposlenicima ‘Budi sretan što uopće imaš posao!‘, vrlo vjerojatno imate lošu korporativnu kulturu i ne raspolažete velikim brojem talentiranih i sposobnih ljudi u svom timu.

Ne mogu sve tvrtke biti Google i zaposlenicima nuditi besplatnu hranu, masaže, prijevoz i druge beneficije, ali ovo je 5 stvari koje biste trebali izbjegavati ukoliko želite zaposliti i zadržati vrhunske zaposlenike:

Elektronski jaz

Tužna strana današnjeg procesa zapošljavanja jest da započinje bezličnim oglasima, a završava pretragom ključnih riječi kako bi se izdvojili neki životopisi među tisućama pristiglih. Je li toliko neizvedivo ubaciti malo života u taj proces? Zamislite da nakon prijave za neki posao umjesto generičkog odgovora dobijete odgovor od stvarne osobe koja je uložila trud u taj mail. Ili da dobijete odgovor i objašnjenje neovisno o tome jeste li odabrani među kandidatima ili niste. Ako proces regrutiranja zaposlenika vodite na ovakav isprazan i dosadan način, velika je šansa da to odbija entuzijastične i motivirane potencijalne zaposlenike.

Problematično vodstvo

Jeste li ikada imali nadređenog koji se ponašao poput tiranina i oslanjao se isključivo na (često nezasluženu) moć koju posjeduje? Takvo vodstvo recept je za odbijanje najvećih talenata. Dobar lider trebao bi ispirirati zaposlenike, a ne sijati strah.

Preferiranje kvantitete naspram kvalitete

Nemojte provjeravati kako zaposlenici provode svaki trenutak radnog vremena, zabranjivati korištenje društvenih mreža ili bilo kakve aktivnosti vezane uz osobni život. Umjesto toga, koncentrirajte se na rezultate njihovog rada.

Ignoriranje

Svi volimo priznanje za dobro obavljen posao. Tvrtke, međutim, prečesto nagrađuju ulizice, a kažnjavaju one koji se ne slažu s nekim odlukama, čak i kada je njihova namjera dobrobit tvrtke. Ako želite zadržati vrhunske zaposlenike, stvorite radno okruženje u kojem se zaposlenici ne boje izreći vlastito mišljenje.

Zatrpanost birokracijom

Vrhunski zaposlenici su oni koji pronalaze rješenja problema na najneobičnije načine. Ako ih u radu ometa i usporava besmislena i spora birokracija, otići će negdje gdje je ‘trava zelenija‘.

06. svibanj 2024 18:54