Znanja
StoryEditor

5 razloga zašto ne dobivate povratnu informaciju dok tražite posao

04. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Jedno od najčešćih pitanja koje muči kandidate u procesu traženja posla jest ‘Zašto ne dobivam povratnu informaciju?‘.

Kandidati to često vole pripisivati nepristojnosti, ali ponekad su razlozi tehničke prirode. Ponekad jednostavno greške ili propusti u vašem životopisu ili prijavi odvraćaju poslodavce od pružanja povratne informacije.

Ovo je 5 najčešćih razloga:

Loš životopis

Životopis je prva informacija koju potencijalni poslodavci imaju o vama. Osim što daje informacije o vašoj poslovnoj pozadini, obrazovanje i iskustvo, iz njega se mogu iščitati osobine poput usmjerenosti na detalje, profesionalnost ili čak inteligencija.

Ako, međutim, vaš životopis ima gramatičke greške, tipfelere ili je jednostavno nepotpun, to je mogući razlog izostanka feedbacka.

Rješenje je jednostavno – potrudite se oko životopisa. Pažljivo provjerite ne samo sadržaj, već i format. Dobro formuliran životopis, osim što poslodavcima pruža točne informacije o vašem životu i poslovnom iskustvu, trebao bi potaknuti potencijalne poslodavce da se zainteresiraju za vas i daju vam povratnu informaciju.

Rupe u poslovnom iskustvu

Nažalost, dugo razdoblje nezaposlenosti daje lošu sliku poslodavcima, čak i kada imate sve potrebne vještine za neki posao. 

Ono što možete napraviti jest da u razdoblju nezaposlenosti razmišljate o kratkoročnim, honorarnim poslovima. Na taj ćete način i dalje biti ‘u igri‘, sakupiti neka nova iskustva, održavati vještine i stvarati nove poslovne kontakte.

Životopis ne sadrži potpune informacije o poslovnim vještinama

Mnogi poslovi u startu zahtijevaju specifičan set vještina, certifikata i diploma. Čak i ako posjedujete sve što je potrebno, odnosno navedeno u oglasu za posao, možda to niste ispravno naznačili u životopisu.

Potrudite se da je iz životopisa potpuno jasno koje vještine ili certifikate posjedujete. Ubacite i tehnička znanja. Ako je potrebno, u motivacijskom pismu ih ponovno naglasite.

Nedosljednosti

Poslodavci informacije o vama provjeravaju na raznim stranicama, poput LinkedIna, Career Buildera i slično. Ako se vaš LinkedIn profil ne podudara s vašim životopisom, ostavit ćete loš dojam na poslodavce.

Potrudite se da vaši poslovni profili na raznim mrežama odgovaraju vašem životopisu, od datuma do poslovnog iskustva.

Nemaju što odgovoriti

U ovakvim slučajevima nema baš puno toga što možete napraviti. Jedino što možete jest da sami napravite prvi korak, ali to napravite profesionalno. Možete, recimo, nazvati svakih nekoliko tjedana. Nemojte, međutim, biti dosadni ili agresivni jer vas to također može izbaciti iz natječaja za posao.

26. travanj 2024 06:37