23. veljača 2015.

5 savjeta koji će vam pomoći da dobijete povišicu

lider.media
lider.media

Istraživanja pokazuju kako je razgovor o plaći zaposlenicima najstresnija tema s kojom se mogu susresti. Kako li im je tek kad moraju šefa zatražiti povišicu?

Kao i kod svakog pregovaranja potrebno je imati plan. Evo kako bi to trebalo izgledati

1. Postavite granice

Prije svakog pregovaranja morate znati što je prihvatljivo, a što ne; ispod koje cifre ne možete nikako ići. Pripazite da  adrenalin i uzbuđenje ne prevladaju nad racionalnim shvaćanjem situacije.

2. Taktika

Hoćete li zatražiti 20 posto povišice, znajući da ćete prihvatiti i 10 ili ćete se zadržati na 20 pod svaku cijenu? Prije pregovora morate odlučiti o taktici. Ovo je kao da igrate poker. Isto tako važno je znati prepoznati trenutak kada je najbolje za razgovor sa šefom, to jest kada su najveće šanse da udovolji vašim zahtjevima.

3. Obrazložite

Za vašu povišicu mora postojati dobar razlog, nešto što ste vrijedno za tvrtku napravili u posljednje vrijeme. Također, dobro je znati kakva je situacija s ostalim radnicima. Jesu li oni dobili povišicu, ako jesu, kada i zašto? Sve je to korisno znati prije razgovora sa šefom.

4. Ostanite mirni i slušajte

Nemojte pokazivati anksioznost. Svoj prijedlog iznesite samo jednom, nemojte ga ponavljati kao papiga. Ispast ćete nesigurni i nametljivi. Također, pažljivo slušajte što šef ima za reći, dajte mu priliku da objasni situaciju. Tako ćete prije moći stvoriti dijalog nego da samo vi pričate.

5. Pitajte šefa kako bi on postupio

Obrnite situaciju i pitajte poslodavca što bi on učinio u vašoj situaciji. Pitajte ga bi li on prihvatio dogovorenu ponudu da je na vašem mjestu.