Znanja
StoryEditor

5 savjeta za uspješan rad od kuće

22. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Rad od kuće zvuči fantastično. Nema nadređenih koji vam pušu za vratom, možete nositi što god želite i ne morate sudjelovati u dosadnim uredskim raspravama. Uz to, smartphone i email vam olakšavaju taj proces.

To je, naravno, jedna strana priče. Druga je dijametralno suprotna – nema nadređenih koji bi vas motivirali, teško se povezati s kolegama ako ih nikada niste upoznali i uvijek ste u iskušenju paralelno obavljati još neki zadatak po kući.

Kako biste osigurali da vam iskustvo rada od kuće ostane u sjećanju kao pozitivno iskustvu, donosimo nekoliko savjeta koje možete isprobati:

Postavite granice

Mnogi se ljudi odlučuju na rad od kuće kako bi provodili više vremena s obitelji. Ipak, to ne smije biti u potpunosti isprepleteno. Nemojte se zavaravati da ste činili nešto korisno ako ste ispraznili perilicu za suđe. Vaše radne navike ne bi se trebale promijeniti iako ste promijenilo lokaciju na kojoj radite.

Osobni prostor

Svatko tko radi od kuće treba mjesto samo za sebe. Nekima treba potpuno opremljen ured (od stola, printera, skenera i slično), a nekima je dovoljna samo prazna prostorija. Jednostavno pronađite opciju koja vam najviše odgovara.

Pametnije rasporedite san

Svi smo iskusili ‘pad napona‘ nakon ručka. Odlična stvar kod rada od kuće jest što si možete to priuštiti, budući da vas nitko ne nadgleda. Naravno, navijte alarm ili će se kratko drijemanje pretvoriti u uništen radni dan.

Razvijte rutine

Ključno je da ustanovite određene rutine i postavite granice i ‘kočnice‘ odmah na početku. Možda ćete biti u iskušenju da uključite omiljenu seriju u radno vrijeme, a posao dovršite za vikend. To je, recimo, ogledni primjer onoga što ne smijete napraviti. Ako se ne možete skoncentrirati, uzmite pauzu ili prošetajte, ali nemojte početi gledati ‘Breaking Bad‘.

Ostanite u kontaktu s nadređenima

Činjenica da više niste u direktnom kontaktu s nadređenima koji kontroliraju vaše poteze velika je promjena. Ipak, ustanovite nekakav oblik komunikacije s nadređenima, preko chatova, maila, Skypea, svejedno je. Na taj način ćete imati povratne informacije o svom radu i dokazati da zaista i dalje izvršavate sve zadatke.

25. travanj 2024 12:44