Znanja
StoryEditor

5 savjeta za uspješnije umrežavanje

04. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Umrežavanje ili networking je neugodno iskustvo za mnoge ljude, budući da podrazumijeva kontakt s nepoznatim ljudima. Što reći? Što ako ne ostavite dobar dojam?

Na sreću, većina neugodnih situacija može se riješiti pripremom. Donosimo savjete koji će vam pomoći da u tome budete uspješniji:

Razbijanje leda

Niste sigurni kako započeti razgovor? Umjesto da pamtite fraze, držite se kratkih i jednostavnih rečenica. Najjednostavnije je često i najuspješnije. ‘Pozdrav, moje ime je…‘ je najčešće najbolja opcija.

Zagrijavanje

Prije nego pristupite osobi koju zaista želite upoznati, popričajte s nekoliko ljudi. Bit ćete opušteniji i osjećat ćete se ugodnije.

Budite svjesni neverbalne komunikacije

93 posto ljudske komunikacije čini neverbalna komunikacija. Kako biste bili sigurni da se vaše tijelo ponaša u skladu s onim što govorite, zapamtite ova tri kratka savjeta – nemojte ruke držati prekriženima, budite nasmijani i održavajte kontakt očima.

Postavljajte zanimljiva pitanja

Ukoliko se ne osjećate ugodno u ulozi govornika, pripremite zanimljiva pitanja. Mogu biti i provokativna, a možete ih pripremiti unaprijed, pogotovo ako u startu želite upoznati točno određene ljude.

Uživajte u tome

Prije svega, ljude privlače osobe koje djeluju kao da se odlično provode. Spremniji su komunicirati s njima nego s ljudima koji djeluju kao da im je dosadno. Na koncu, ako umrežavanje i ne uspije, barem možete reći da ste se zabavili.

20. travanj 2024 04:30